News55

Äldre ska skrivas ut snabbare från sjukhusen med ny lag

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 aug. 2017

Fler än 100 av sjukhusens vårdplatser upptas av patienter som egentligen är klara att skrivas ut. Nu ska en ny lag se till att färdigbehandlade patienter kommer hem från akutsjukhusen snabbare, men experter larmar om att lagändringen kan komma att slå mot anhöriga, det skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 1992 har Sveriges kommuner ansvar för att inom fem dagar ta hand om de äldre patienter som är redo att skrivas ut från sjukhus. Trots det är drygt fem procent av sjukhusens vårdplatser upptagna av redan färdigbehandlade patienter. Nu vill regeringen skärpa kraven på kommunerna med en ny lag, det skriver SvD.

– Det är utmärkt eftersom kommunerna måste skärpa sig ytterligare. De kommer säkert göra allt för att slippa betala extra böter, säger Mats Thorslund, KI-professor i socialgerontologi och expert på äldrevård, till SvD.

      LÄS MER: Vi måste argumentera väl för att få den vård vi förtjänar

En stor kostnad för Sveriges kommuner

I dag behöver de kommuner som misslyckas med uppdraget att ta hand om en utskrivningsklar patient inom fem dagar betala en avgift för varje extra dygn som personen blir kvar på sjukhuset. För att öka trycket ytterligare kommer kommunerna från och med 2018 endast ha tre dagar på sig. Därefter får kommunen betala för vårdplatsen, en kostnad som kan landa på 7 000–10 000 kronor om dygnet.

Att trycket på kommunerna ökar är, enligt Mats Thorslund, positivt men samtidigt ser han en risk i att lagen kan komma att drabba anhöriga.

– Här finns en risk att den anhörige får hem en person som knappast är botad men klassas som färdigbehandlad på akutsjukhuset och som fortfarande kan vara ordentligt sjuk, säger Mats Thorslund till SvD.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Nedläggning av EBM – början på slutet?

När det enda vi ser och hör är att staten och samhället måste ta till alla medel mot de kriminella finns det planer på att lägga ned Ekobrottsmyndigheten, EBM. Så hur går den ekvationen ihop? Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är det en av regeringens viktigaste frågor att strypa den ”kriminella ekonomin”. Sedan förra året har därför Skatteverket, […]