Regeringen har tagit fram en nationell plan för äldreomsorgen i Sverige. För att säkra en jämlik och jämställd vård och omsorg behöver vi förändra arbetssätt och organisation, tycker äldreminister Åsa Regnér.
Mest läst i kategorin
Det var i juni 2015 som regeringen gav utredaren Susanne Rolfner Suvanto uppdraget att ta fram förslag till en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen i Sverige. Och i fredags fick äldreminister Åsa Regnér utredningen i sin hand.
− Äldreomsorgen står inför stora utmaningar när befolkningen i Sverige blir allt äldre. För att säkra en jämlik och jämställd vård och omsorg där människor är trygga och känner delaktighet behöver vi förändra arbetssätt och organisation. Den nationella kvalitetsplanen är ett gediget utredningsarbete med förslag på hur vi långsiktigt och strategiskt ska arbeta. Frågan om hur en legitimation för undersköterskor skulle kunna utformas är komplex och regeringen ser därför positivt på att vidare utreda förutsättningarna för att genomföra en sådan förändring, säger Åsa Regnér i ett pressmeddelande.
Spänner över fyra mandatperioder
Tanken är att planen ska vara långsiktig, vägledande och utgå från jämlikhet, inflytande och valfrihet för äldre, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Bland annat ska man utreda legitimation för undersköterskor, underlätta för äldre att välja ett multiprofessionellt team, inrätta ett nationellt kunskapscentrum om äldre och psykisk hälsa och utveckla stimulansbidrag till kommunerna för innovationer. Planen föreslås genomföras under åren 2019-2034.
− Den som genomför kvalitetsplanen i sin helhet under fyra mandatperioder kommer att göra något unikt för vården och omsorgen om äldre personer. Det som kan ge verklig effekt för den äldre personen och utvecklingen av området är uthållighet, säger utredaren Susanne Rolfner Suvanto.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.