News55

Bedrägerier mot äldre ökar alltmer

Foto: Jessica Gow/TT
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 nov. 2016

Efter ett flertal uppmärksammade bedrägerier mot äldre varnar nu polisen för de kriminella ligor som riktat in sig på denna målgrupp. – Det är hemska kriminella som sysslar med sådant här, ger sig på äldre som kanske bara har sina sista slantar, säger Anna-Lena Tapper, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Ungefär en procent av alla bedrägeribrott riktas mot äldre. Men det är en hemsk typ av brottslighet, man riktar in sig på bräckliga och i bland mer sårbara personer, säger Anna-Lena Tapper, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter, till Expressen.

      LÄS MER: Pensionssparare utsätts för blufföretag

“Man anspelar på människors oro”

Hittills i år har anmälningarna om bedrägeribrott mot äldre i Sverige ökat med drygt 20 procent, enligt statistisk från polisens nationella bedrägericenter. News55 har tidigare rapporterat om flera fall av bedrägeribrott mot just äldre. Bland annat hur 99-årige Åke var en hårsmån från att bli lurad på stora summor pengar av en person som påstod sig vara elektriker. En metod som är en av de vanligast förekommande hos bedragare idag, berättar Anna-Lena Tapper vid polisens nationella bedrägericenter, för Expressen:

– Det är inget ovanligt modus. Man spelar på människors oro och ber att få kontrollera spisen, elen, vattnet eller utger sig komma från hemtjänsten.

De drabbade är i genomsnitt runt 82 år, vanligtvis drabbas kvinnor oftare än män och de flesta bedrägerierna sker på dagtid, enligt polisen.

– En förhållandevis ny säsongsbunden form är att bedragaren erbjuder sig att sätta upp snöskydd på taket för några tusen. Då erbjuder de sig att skjutsa den äldre till bankomaten för att ta ut pengar, sedan ser man aldrig den personen igen, säger Anna-Lena Tapper.

      LÄS MER: Så luras äldre på sina pengar med bluff om “sedelbyte”

ANNONS

Svårutredda brott

För tillfället arbetar polisen med att bistå äldre så att de själva ska kunna skydda sig mot bedragare, inte minst för att den här typen av brott är särskilt komplicerade att utreda.

Ett sådant initiativ är kampanjen “Försök inte lura mig” som är ett samarbete mellan polisen, Brottsofferjouren och pensionärsorgansationerna PRO och SPF Seniorerna.

– Det är viktigt att försöka förebygga den här sortens brottslighet, att ge så många äldre som möjligt verktyg för att de inte ska drabbas, säger Anna-Lena Tapper till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS