Träning kan underlätta rörligheten för personer med demens, därför borde träning vara rutin på Sveriges äldreboenden, menar Annika Toots, doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet. Det rapporterar forskning.se.
Mest läst i kategorin
I en ny avhandling från Umeå universitet har man studerat personer med demens och kommit fram till att fysisk träning stärker balansen och kan leda till att patienternas rörlighet bibehålls, det skriver Forskning.se.
Annika Toots, doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, är den som står bakom avhandlingen och menar att fysisk träning bör vara rutin på landets äldreboenden.
LÄS MER: Tung trafik kan öka risken att drabbas av demens
“Fysisk funktion är livsviktigt”
– Fysisk funktion är livsviktigt också bland mycket gamla människor och personer med demenssjukdom. Regelbunden träning har en positiv effekt på fysisk funktion för personer med demens och borde därför ingå som en rutin vid vård på äldreboenden, säger Annika Toots.
Totalt 186 deltagare med olika typer av demenssjukdomar vid 16 äldreboenden i Umeå kommun har deltagit i studien som syftar till att ta reda på hur viktigt god fysik är för överlevnaden bland äldre, och hur fysisk träning påverkar fysisk och kognitiv funktion bland dementa. Därför fick en grupp deltagare under fyra månaders tid träna två till tre gånger i veckan. I träningspassen ingick övningar som benstyrke-, balans- och gångövningar.
– Den här typen av studier är ovanliga men ger oss viktiga insikter att bygga vidare på när vi utvecklar en demensvård som på ett kostnadseffektivt sätt kan möta framtidens utmaningar och göra att människor kan förbli självständiga längre, säger Annika Toots.
Allt eftersom studien pågick kunde forskarna se att alla deltagarna blev mindre självständiga, vilket har att göra med demenssjukdomen. Men hos den grupp som tränade skedde försämringarna långsammare och deltagarna fick också bättre balans, även om effekten skiljde sig mellan olika demenssjukdomar, berättar Annika Toots.
Ytterligare forskning krävs
– Att träningseffekter skiljer sig mellan olika demenstyper kan vara viktigt att veta i utvecklandet av optimal rehabilitering. Exempelvis tyder andra studier som enbart fokuserat på personer med Alzheimers att den gruppen behöver längre träningsperiod än fyra månader för att se effekter. Det här är något som behöver forskas vidare på, inte minst då vår studie är den första som utvärderat skillnader i träningseffekt mellan demenstyper, säger Annika Toots till forskning.se.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.