News55

Krisen inom psykvården

Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 18 aug. 2015Publicerad: 18 aug. 2015

Ing-Marie Wieselgren är en av två psykiatrisamordnare i Sverige. Hon menar att vården blivit bättre inom psykiatrin, men antalet patienter ökar hela tiden. – Och de patienterna kanske bara kan vänta en kvart för att få vård, de orkar inte vänta så länge som patienterna på en medicinsk akutmottagning, säger hon till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har varit två uppmärksammade fall den senaste tiden där de misstänkta gärningsmännen sökt hjälp inom psykvården.

På måndagen var det de tre knivskadade i Norrköping och tidigare i somras var det pappan i Bålsta som nu sitter häktad för mord på sin dotter. Samma dag som mordet begicks sökte han hjälp på Akademiska sjukhusets psykiatriska avdelning i Uppsala

Därifrån skickades pappan hem och några timmar senare var hans dotter död. Hans ärende var inte akut.
Pappan var drogpåverkad då han anhölls i hemmet.

– Mellan tummen och pekfingret har hälften av alla som söker psykiatrisk vård även missbruksproblem, berättar Ing-Marie Wieselgren.

Och av dem som söker hjälp för sitt missbruk har hälften psykisk ohälsa.

När det gäller gärningsmannen i Norrköping och hans behov att komma i kontakt med vården har Ing- Marie Wieselgren en förklaring:

– Det tar tid ibland innan de verkligen söker vård för sin sjukdom, och väl där kan det ta tid innan de kan få hjälp. Och då kan vi tala om en kvarts tid.

      LÄS MER: Knivmannens mor: “Kämpat för vård”

ANNONS

Mammans rop på hjälp för sin son är inte ovanlig, enligt Wieselgren.

– Föräldrar vill ha hjälp med sina barn, men när de är över 18 år gamla bestämmer de själv över sina liv. Sedan kan det bli tal om tvångsvård. Folk far illa. Frågan är bara hur mycket de kan förstöra sina liv innan de får hjälp.

      LÄS MER: Tiggare i Norrköping oroade och kyrkan håller kvällsöppet

För att råda bot på det krävs det tidiga insatser.

– Det gäller att hitta tidiga tecken då ungdomar far illa. En annan grupp som ökar när det gäller psykisk ohälsa är de äldre. Deras fru eller man kanske gått bort. Vännerna dör ifrån, de blir ensamma, vilket gör att de mår dåligt. Fler behöver hjälp i dag då samhället sliter mer på hjärnan än på kroppen och där finns även en stor grupp arbetslösa som far illa och mår dåligt. Vad vi behöver är ett arbetsliv som aktar hjärnan.

Även vården drabbas av det tuffare arbetslivet.

– Många vill hellre arbeta deltid. De orkar inte med heltidsjobbet längre. Många politiker pratar om den psykiska ohälsan, men jag tycker inte frågan prioriteras tillräckligt.

Sjuttio procent av vårdplatserna inom psykiatrin har försvunnit i Sverige de senaste tjugo åren, enligt OECD.

ANNONS

– Det är för låga siffror, säger Ing-Marie Wieselgren. Vi ville ha mer öppenvård, men det gick för långt. Vi har för få fasta vårdplatser i dag.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS