News55

Lönlöst att landstingen inför sprutbyten för missbrukare: "Det är knarket som dödar"

MALM÷ 20030819
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 01 dec. 2015Publicerad: 01 dec. 2015

I år har tre nya landsting ansökt om att få bedriva så kallad sprutbytesverksamhet för att motverka spridning av hiv och hepatit bland narkomaner. Nu får politikerna kritik av Per Johansson, generalsekreterare i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, som inte tror att fler sprutbyten kommer rädda liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag är det Världsaidsdagen och Sverige hade 417 antal anmälda fall av hiv under år 2014. Samtidigt som siffran ser ut att bli oförändrad för 2015 enligt Folkhälsomyndigheten, har ytterligare tre landsting i år ansökt om att få bedriva sprutbytesverksamhet. Verksamheten finns nu i sju kommuner.

–  Det här är grundläggande för att effektivisera smittskyddet bland missbrukarna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya rekommendationer för att förhindra spridning av hiv, en av dessa är sprutbytesverksamhet.

Inte rätt sätt om syftet är att rädda liv

Verksamheten finns redan i Lund, Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Kalmar och Stockholm. Jönköping ansökte och beviljades tillstånd i somras och under hösten har Region Kronoberg och landstinget i Blekinge inkommit med ansökningar till Inspektionen för vård om omsorg, IVO, som beslutar om tillstånd.

Per Johansson som är generalsekreterare i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle är övertygad om att fler sprutbyten inte är rätt sätt om syftet är att rädda liv.

– Det politikerna hänvisar till i sina demokratiska beslut om sprutbyten är ett vetenskapligt underlag som är mycket tunt, med betoning på mycket. Det verkar inte som att någon har gått till botten med källorna, säger Per Johansson till News55.

Trots att världshälsoorganisationen WHO och FN:s organ för HIV-bekämpning rekommenderar sprutbyte är Per Johansson kritisk.

– Vi har tittat på källorna, vilka har skrivit rapporterna och hur starkt är det vetenskapliga underlaget egentligen? Vi blev inte förvånade när vi insåg att det egentligen inte finns någon forskningsrapport, förutom en, som faktiskt kan ge stöd till att de som går till sprutbyten löper lägre smittorisk.

Hjälp missbrukare istället

– Sprutbyte är en icke-insats för att bekämpa både smittorisken och dödligheten. Det är inte hiv eller hepatit som dödar, det är knarket.

Enligt Per Johansson borde fokus i stället läggas på att hjälpa missbrukare.

– Framförallt ska man koncentrera sig på att motverka injicering. Om vi tar Stockholm som exempel ser vi att dödligheten bland narkomaner i Stockholm har ökat, trots sprutbyten. De dör inte av av hepatit c eller hiv. De dör av narkotika, surprise surprise.

Men Anders Tegnell slår ifrån sig kritiken som kommer från Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.

– Det stämmer inte, det är givetvis olika kvalité på rapporter och genomgångar men när man följer upp sprutbytens verksamhet runt om i världen så ser man att det faktiskt är effektivt för att minska spridning, säger han till News55.

Rädslan för en dominoeffekt

Varför Per Johansson inte tror på sprutbyten som metod, trots rekommendationer från tunga kunskapsmyndigheter, kan vara en traditionsfråga, säger Anders Tegnell.

– Det finns en stark tradition att man ska göra det svårt att missbruka. Den svenska strategin inom missbruksområdet har länga varit att minska tillgänglighet. Sprutkliniker kanske ger känslan av att Sverige är på väg i någon dominoeffekt som slutar i legalisering, men så är givetvis inte fallet.

Och att hjälpa missbrukare till ett drogfritt liv är även någonting som ingår i verksamheten med sprutbyten.

– De som går till sprutbyten registrerar sig. På så sätt kan klinikerna hålla koll på personerna, följa upp och hjälpa dem att lämna missbruket.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS