News55

Ny rapport: äldres sysselsättning ökar mest

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 02 mars 2016

Sysselsättningen i Sverige har ökat och en bidragande orsak är att allt fler äldre jobbar. Åldersgruppen 65 till 74 år svarar för 21 procent av den totala ökningen av antalet sysselsatta mellan år 2005 och 2015. – Jag blev aldrig van vid att sitta hemma, säger 73-åriga Ulla Westling, en av de äldre som fortfarande jobbar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

År 2015 var 179 000 personer i åldern 65-74 år sysselsatta, enligt en ny rapport som SPF Seniorerna tagit fram. Seniorernas sysselsättningsgrad har ökat kraftigt från knappt 10 procent 2005 till drygt 16 procent 2015, en större ökning än för alla andra åldersgrupper under perioden 2005 till 2015.

Bidrar till mer BNP än bilindustrin

– Jag blev glatt överraskad, siffrorna var genomgående bättre än vad jag hade väntat mig, säger Christina Rogestam, SPF Seniorernas ordförande.

– Trenden är väldigt positiv och det är bra att fler äldre får vara kvar på arbetsmarknaden, de har ju kunskaper som vi behöver.

      LÄS MER: Samma inkomst för pensionärer och den som aldrig jobbat en dag i sitt liv

Rapporten visar att de sysselsatta seniorernas bidrag till BNP har mer än fördubblats från 47 miljarder år 2005 till 111 miljarder år 2015. Det är ett större bidrag till BNP än från exempelvis bilindustrin.

Ta bort den särskilda löneskatten

Samtidigt finns det många äldre som skulle vilja jobba men inte gör det, eller som skulle vilja jobba mer än de gör. Rapporten visar att om man lägger ihop arbetslösa, undersysselsatta och latent arbetssökande så uppgår antalet till 22 000 seniorer år 2015. För att fler äldre ska kunna arbeta längre menar Christina Rogestam att det finns mycket att ändra på.

ANNONS

      LÄS MER: Pensionärer ska hjälpa till att lösa lärarkrisen

– Bland annat har vi ju en åldersgräns i lagen om anställningsskydd som vi bör höja från 67 till 69, eller ta bort helt, som de har gjort i Danmark.

– Det märkligaste av alla förslagen är höjningen för den särskilda löneskatten för personer över 65 år, den borde bort, säger Christina Rogestam.

73 år och het på arbetsmarknaden

En av de som fortsatt arbeta trots att hon ska fylla 74, är Ulla Westling. Hon avslutade sin tjänst på flygbolaget SAS när hon var 62 år med ett avgångsvederlag, men kände snabbt att hon inte ville  – eller kunde – vara pensionär på heltid.

– Stressen över ekonomin har jag känt nästan jämt. Men sen blev jag aldrig van vid att sitta hemma heller. Jag började måla, satt uppe på nätterna och tänkte till slut att jag behövde ändra på det.

      LÄS MER: Såhär går det för politikerna som försöker leva som pensionärer

Vid 65 års ålder intog Ulla Westling därför arbetsmarknaden igen och har haft jobb sedan dess. Annonsförsäljning, receptionist, jobb via bemanningsföretaget Veteranpolen och så nu det senaste: bildlärare på Solna folkhögskola.

ANNONS

Sitt-gympa och måleri

– Sen har jag också två uppdrag via kommunen som inte är betalda. Jag leder en grupp äldre i sitt-gympa, då är det runt tio till tolv personer som traskar dit alldeles själva varje måndagsmorgon. Jag tror att jag är yngst där. Den äldsta dog precis, jag tror hon blev 94.

Den andra gruppen målar hon med på onsdagar. På sidan av detta hinner hon också med att träna tre gånger i veckan och sjunga i kören Evergreen en gång i veckan. Som liten var hon blyg och tillbakadragen.

– Men jag har lärt mig att om jag vill att någonting händer, så får jag se till det själv, säger hon.

Efter sportlovet sätter arbetet på folkhögskolan igång igen. Sen gäller repetitioner med kören inför Valborg när kören ska sjunga framför majbrasan i Skytteholmsparken. Hur länge Ulla Westling tänker fortsätta jobba vet hon inte.

– Men så länge som jag orkar och de vill ha mig, helt enkelt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]