Drygt 100 000 pensionärer kan gå miste om tusentals kronor i månaden i bostadstillägg. – Många äldre sätter en ära i att till varje pris klara sig själv och vill inte söka bidrag. Men bostadstillägget är inte ett bidrag utan en del i pensionssystemet, säger Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisationen PRO.
Mest läst i kategorin
För tre år sedan ansökte pensionären Christina Lindén, 76, från Västerås om bostadstillägg. Hon får nu 1 700 kronor extra i månaden.
– Utan bostadstillägg hade jag inte haft råd att bo kvar i min hyresrätt, säger Christina Lindén till Expressen.
LÄS MER: Liberalerna vill höja bostadstillägget för pensionärer
Enligt Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisationen PRO, tror många äldre att bostadstillägget endast är till för de som bor i hyresrätt men så är inte fallet. Har du bostadsrätt eller villa, saknar fritidshus och har mindre än 100 000 kronor i sparat kapital kan du också ha rätt till bostadstillägg.
Enligt Pensionsmyndigheten får idag cirka 290 000 av Sveriges äldre bostadstillägg. Men ytterligare drygt 100 000 pensionärer kan ha rätt till samma förmån utan att de vet om det.
LÄS MER: Pensionärsorganisationerna – “Vi kräver mer jämställda pensioner”
Men enligt Christina Tallberg finns också andra anledningar till att inte fler äldre ansöker om bostadstillägg.
– Många äldre sätter en ära i att till varje pris klara sig själva och vill inte söka bidrag. Men bostadstillägget är inte ett bidrag utan en del i pensionssystemet som man har rätt att söka, säger Christina Tallberg till Expressen.
SJU SÄTT ATT GE DIG PENGAR SOM PENSIONÄR:
Rabatter
Många företag och organisationer erbjuder rabatt till pensionärer. Om du är över 65 brukar det räcka med att visa legitimation. Är du pensionär och yngre kan Pensionsmyndigheten skicka hem ett intyg genom att du fyller i en beställning på myndighetens hemsida.
Garantipension
Betalas ut från 65 års ålder. Den som inte tjänat in någon pension alls får 7 863 kronor i månaden före skatt 2016. Det går att få garantipension som utfyllnad om man tjänat in låg pension. Garantipensionen minskas i takt med att pensionsinkomsten stiger och 2016 försvinner den helt för den som tjänat in en inkomstpension på 11 343 kronor i månaden före skatt.
Bostadstillägg
Betalas ut från 65 års ålder och du måste ansöka om det. Det högsta beloppet är 5 090 kronor i månaden skattefritt. Snittet ligger på cirka 2 400 kronor. Tumregeln är att du ska ha en inkomst under 13 000 kronor i månaden efter skatt som ensamstående eller att ni får ut max 9 000 kronor per person som sambor.
Särskilt bostadstillägg
Särskilt bostadstillägg betalas ut om hyran är så hög att du trots bostadstillägget inte har tillräckligt kvar att leva på. En ensamstående ska ha 5 438 kronor och en som lever i par ska ha 4 445 kronor per månad efter att bostadskostnaden är betald. Men även här finns ett tak för bostadskostnaden som är 6 200 kronor för ensamstående och 3 100 kronor för den som lever i par.
Äldreförsörjningsstöd
Om du inte har rätt till full garantipension och har låga inkomster kan du ansöka om äldreförsörjningsstöd så att du får en skälig levnadsnivå. Ensamstående ska ha 5 438 kronor kvar när bostadskostnaden är betald. Gifta och sambo minst 4 445 kronor per månad. Gifta par kan också ha rätt till det högre beloppet, vid exempelvis vårdbehov.
Tandvårdsbidrag
Du får 300 kronor per år om du är 20-29 år eller över 75 år. Är du 30-74 år får du i dag 150 kronor per år i bidrag. Regeringen föreslår till nästa år att även pensionärer mellan 65 och 74 år ska få 300 kronor. Bidraget betalas ut direkt till tandläkaren.
Särskilt tandvårdsbidrag
Den som har stora behov av tandvård på grund av långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättning kan få rätt till ett särskilt bidrag. Det gäller också tandvård som påtagligt förbättrar förmågan att tala eller äta. Det särskilda tandvårdsbidraget är 600 kronor per halvår.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.