Brotten mot äldre ökar. Bara i Malmö har 53 åldringsbrott anmälts i år. Och tjuvarna har hittat nya tillvägagångssätt. Därför går polisen nu ut med råd och stöd till äldre för att hjälpa dem att skydda sig bättre, skriver 24malmo.se – Det är fula brott, de som gör detta har inte så mycket moral, säger en polis till sajten.
Mest läst i kategorin
Åldringsbrotten ökar. I år har hittills 53 brott mot äldre anmälts bara i Malmö, skriver 24malo.se. Därför går polisen nu ut med information om hur man som äldre kan skydda sig mot tjuvar och vad man bör tänka på för att inte drabbas, skriver sajten.
– Det har den senaste tiden varit många fickstölder mot äldre människor. Tillvägagångssättet har varit att man följer efter äldre människor från butiker eller apotek där man sett att de lägger ner sina pengar/plånbok. Då följer man efter och stjäl plånboken vid lämpligt tillfälle, ofta i samband med en fråga eller erbjuder hjälp, berättar Johannes Dontsios, gruppchef i det södra lokalpolisområdet i Malmö till 24malmo.se
LÄS MER: Polisen allt bättre på att avslöja äldrebedragare
Nya fräcka metoder
Tidigare har ett vanligt tillvägagångssätt varit att personer utger sig för att vara hantverkare, hemtjänstpersonal eller liknande, för att få tillgång till äldres bostäder för att stjäla värdefulla saker. Men polisen har upptäkt att ett nytt tillvägagångssätt är att förfölja möjliga offer från affärer och därefter råna dem.
– Det är fula brott, de som gör detta har inte så mycket moral, säger Johannes Dontsios.
Han berättar att det finns fler saker att tänka på:
– Att inte lägga plånboken i rullatorn, att inte skriva bankkoden på sitt bankkort, vara uppmärksam med vem som tar kontakt och inte ha så mycket kontanter. Allt för att försvåra för gärningspersoner helt enkelt, säger han till 24malmo.se
Här är polisens tips och råd:
- Avböj vänligt men bestämt att växla pengar åt främmande människor.
- Lämna aldrig handväskan utan uppsikt i till exempel kundvagn eller rollator.
- Förvara plånboken i en innerficka, aldrig i bakfickan.
- Ha inte mer pengar i plånboken än vad du behöver.
- Var diskret med pengar och bankkort.
- Förvara aldrig koden tillsammans med bankkortet.
- Skydda alltid din kod när du tar ut pengar eller betalar med kort.
- Håll alltid handväskan stängd och bär den med locket/dragkedjan in mot kroppen.
- Går du vid en väg, häng handväskan bort från vägen.
- Kontakta polisen direkt om du upptäcker att du har statts för fickstöld.
Källa: Polisen
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.