News55

JO utreder polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal

Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 feb. 2016

I ett mejl till medarbetare med anledning av en barnporrmisstänkt kollega beklagade Unni Jerndal att uppgifter nått media. Efter att hon JO-anmäls för mejlet med motiveringen att ha försökt skrämma polisanställda till tystnad utreds nu händelsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal har anmälts till justitieombudsmannen som nu beslutat att göra en utredning och kräver att myndigheten yttrar sig.

Anmälaren menar att Jerndal i ett mejl till polisanställda försökt skrämma dessa till tystnad.

Det var efter att medier rapporterat om att en chef inom Uppsalapolisen anmälts för barnporrbrott som Unni Jerndal, tidigare journalist bl a på Ekonominyheterna i TV4 och i SVT:s Aktuellt, skickade ut sitt mail till flera medarbetare.

“Det är med tungt hjärta som jag konstaterar att uppgifter ur en nedlagd förundersökning kring en polisanställd har nått Aftonbladet”, skriver Jerndal i mailet.

“Många har upplevt det negativt”

Hon påpekar även att det kan vara tjänstefel att ge uppgifter till media: ”Att röja detta slags uppgifter kan komma att i straffrättslig mening bedömas som brott mot tystnadsplikt, alternativt tjänstefel”.

Något som enligt Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström satt spår hos många medarbetare.

– Många har upplevt det negativt, ja. Dessutom stämmer inte det. Meddelarfrihet gäller även poliser, säger han till SVT Nyheter.

ANNONS

      LÄS MER: Missade pedofilvarning om polischef

“Unni Jerndal har skrämt poliser till tystnad”

Personen som anmält Unni Jerndal skriver i sin anmälan till JO:

“Unni Jerndal har skrämt polisanställda till tystnad genom det mejl som hon skickat till ett antal personer inom polismyndigheten”

Anmälaren skriver även “Som offentlighetsanställd chef får hon inte på något sätt försöka hindra medarbetare från att kontakta media, eller uttrycka sig på ett sådant sätt som dessa medarbetare kan skrämmas från att använda sin grundlagsskyddade meddelarfrihet.”

Anmälaren hänvisar till experten i yttrandefrihetsfrågor Nils Funcke som uttalat sig om det anmärkningsvärda att en företrädare för Polismyndigheten uttrycker sig på detta sätt.

”Enskilda poliser kan bli skrämda till tystnad, och det är svårt att se att syftet varit något annat”, har Funcke tidigare sagt till Aftonbladet och även han har påpekat att meddelarfriheten även gäller poliser. Enligt lagen är det ”möjligt att straffritt lämna normalt sekretessbelagda uppgifter för publicering i massmedier”.

      LÄS MER: Kritik mot rikspolischefen: Mer omtanke åt mördare än offer

ANNONS

Utredningen lades ner trots vittnen

Unni Jerndal säger till SVT Nyheter att det inte handlar om någon form av mörkläggning:

– Mitt syfte med det här mailet var att klargöra hur jag internt hanterat ett personalärende och vilka regelverk som styrt vad jag gjort, säger Unni Jerndal och poängterar att mailet gick till ”några få personer i ledningsgruppen och medarbetare som arbetar nära den” och att det inte var meningen att det skulle uppfattas som ett försök att tysta.

Utredningen av polischefen lades ned utan att husrannsakan gjorts, detta trots att flera personer ska ha vittnat om dennes intresse för barnpornografi, något han enligt Aftonbladet också erkänt inför sin närmaste chef. I och med erkännandet ska mannen ha blivit uppmanad att avgå från sin post med omedelbar verkan vilket också skedde.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]