News55

Pytonorm har rymt två gånger på två dagar. "Ormar ska inte vara lösa"

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 03 aug. 2015Publicerad: 03 aug. 2015

Den 2,5 meter långa pytonorm som i lördags försvann från sitt hem i södra Malmö men sedan hittades, är på rymmen igen. Reptilexperten Frank Madsen - som hjälpte till och fångade ormen förra gången - poängterar nu att ägaren borde sätta lås på det terrarium ormen ska förvaras i. "Man ska inte ha ormar lösa i hemmet, de mår inte bra av det", säger han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var tidigt på måndagen som polisen fick ett larm av ägaren till den pytonorm som för andra gången på bara några dagar, rymt hemifrån.
– Vi letade efter den i morse när vi fick in anmälan men har nu avbrutit sökarbetet, säger Kalle Persson, presstalesman vid Polisen Region Syd, till News55.

Pytonormen rymde även på lördagen, men anträffades ett tag senare i ett trapphus i södra Malmö. Den här gången smet ormen under natten till måndagen från sin ägares bil som stod parkerad vid Hyacintgatan. Ägaren kontaktade då polisen.

Samtal har kommit in till polisen från personer som är rädda men pytonormen som är på vift är helt ofarlig.
– Ingen har hittills hört av sig för att rapportera att de sett ormen, säger Kalle Persson.

Förra gången ormen rymde befann sig reptilexperten Frank Madsen på plats vid upphittandet och han ställer sig frågande till hur ormen kan ha smitit igen från sin ägare.
– Han borde ha lås på det territorium där ormen ska befinna sig med rätt fuktighet och temperatur. Ormar ska inte vara lösa i ett hem, de mår inte bra av det, säger han.

Vid lördagens upphittande av den 2,5 meter långa ormen noterade Frank Madsen hur törstig den var.
– Det första den gjorde var att dricka vatten. Pytonormar kan vara utan mat i månader men däremot behöver de vatten för att överleva. Det är även på natten de är som mest aktiva så chansen är stor att den ligger och trycker i någon hålighet eller en buske nu under dagen – någonstans där det är halvdunkelt eller mörkt.

Det finns även faror som lurar ute i det fria.
– Hundar kan få vittring på pytonormen och döda den, säger Frank Madsen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS