Drygt 70 procent av alla svenskar över 65 år ska få sänkt skatt under nästa år, det framgår i ett regeringsförslag som skickades på remiss under torsdagen. – Bra, men inte tillräckligt, säger Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna.
Mest läst i kategorin
Det förslag som syftar till att sänka skatten för drygt 1,4 miljoner svenskar över 65 år är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet inför budgetpropositionen för 2018. Förslaget innebär att skatten sänks med upptill 2 500 kronor per år för 70 procent av alla över 65.
Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna ställer sig positiv till förslaget.
“Bra, men inte tillräckligt”
– Det är bra att regeringen genomför en andra skattesänkning på pensionsinkomster genom att den högre skatten försvinner på inkomster upp till 14 000 kronor per månad. Men det är inte tillräckligt då över hälften av landets pensionärer även framöver kommer att betala högre skatt än löntagare. Vi ger oss inte förrän hela den orättvisa skatteklyftan är avskaffad, säger Christina Rogestam till News55.
Redan 2016 sänkte regeringen skatten så att personer äldre än 65 år med inkomster upp till 10 000 kronor per månad inte betalar högre skatt än löntagare yngre än 65 år. Nu tar regeringen nästa steg. I och med det nya förslaget sluts skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare för alla med en inkomst upp till 14 000 kronor.
– De som har varit med och byggt upp vårt land och har lagt grunden för vår gemensamma välfärd ska ha en bra pension. Det är en del av den svenska modellen, säger statsminister Stefan Löfven.
Även för Christina Tallberg, förbundsordförande för PRO, var regeringsförslaget ett efterlängtat besked då detta är något som förbundet, liksom de andra pensionärsorganisationerna, har kämpat för under lång tid.
– Det här var ett mycket efterlängtat besked. Vi har arbetat för det här sedan långt före min tid som ordförande för PRO. Redan 2007 påpekade vi det här för Alliansregeringen när Fredrik Reinfeldt var statsminister. Vi gjorde en namninsamling som undertecknades av 160 000 personer, vi tog fram en rapport om beskattningen och förde fram att Sverige är det enda land i världen där skatten på pensionsinkomsten är högre än skatten för löntagare. Vi har agerat väldigt mycket, och andra förbund också, säger Christina Tallberg till News55.
Samtidigt finns det en anledning till att processen tar tid, tycker hon.
– Man får vara medveten om att den regering som sitter nu planerade att genomföra detta redan 2014 men då fick man inte igenom sin budget i riksdagen. Skattesänkningarna kommer att kosta drygt 2, 1 miljarder och är möjligt att genomföra först nu när man har ett plus i stadsfinanserna. Det känns bra att veta att det finns en ambition att sluta den ekonomiska klyftan mellan pensionärer och löntagare och vi kommer att fortsätta att ligga på, som vi brukar.
Betydelsefullt för kvinnor över 65 år
Enligt Christina Rogestam vid SPF Seniorerna är skattesänkningen särskilt viktig för Sveriges kvinnor över 65 år. Eftersom kvinnor i regel har lägre pensioner än män gör förlaget att de ekonomiska klyftorna mellan män och kvinnor minskar.
– Det ger jag regeringen cred för. Snittpensionen för en kvinnlig pensionär ligger på ungefär 14 000 kronor och det är den siffran för vilken man tar bort den orättvisa skatteskillnaden, säger Christina Rogestam till News55.
Även om Christina ställer sig positiv till regeringens förslag om de sänkta skatterna för pensionärer ser hon ett stort problem i att det fortfarande är många äldre, däribland de fattigaste av dem, som inte berörs av skattesänkningen.
– Vi tycker att skattesänkningar ska till för hela skalan av äldre. Hälften av dem kommer i dagsläget fortfarande att få betala högre skatt och det är mycket bekymmersamt. De pensionärer som har det tuffast, med inkomster på 10 000 kronor i månaden och lägre, berörs inte av förslaget. Dessutom är bostadstilläggen inlåsta i en utredning så att dessa förändras tidigast år 2019. Det är alldeles för lång tid när man har låg pension. Det här är ett jätteproblem, avslutar Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna.
Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.