News55

SPF: ”Det är alldeles för svårt att få rätt”

Gösta Bucht. Foto: SPF.
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 28 juni 2015Publicerad: 28 juni 2015

SPF Seniorerna är kritiska till att få anmälningar om diskriminering av äldre ger resultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är alldeles för svårt för den enskilde som utsätts för diskriminering att få rätt, säger Gösta Bucht, SPF:s talesperson i vård- och omsorgsfrågor, när han får höra om resultatet News55:s granskning.

Enligt siffror som News55 tagit fram får endast tre procent av de som anmäler åldersdiskriminering upprättelse.

Svårt för den enskilde

SPF är en politiskt obunden organisation som företräder 270.000 medlemmar. Föreningen tycker att det är bra att lagen mot åldersdiskriminering utvidgades år 2013 till att gälla fler områden i samhället. Samtidigt är det ännu ingen som vunnit ett åldersdiskrimineringsfall som inte gällt arbetslivet.

– Åldersdiskrimineringen finns inte bara inom arbetslivet utan även inom andra områden som exempelvis sjukvården. Vi har fall där vi menar att personer har behandlats annorlunda utifrån sin ålder, men efter anmälan hos DO har det tagit stopp utan att komma till rättegång, säger Gösta Bucht på SPF.

Vill se regeländring

Enligt SPF är ett av det stora problemet att den som anmäler hamnar i en alldeles för svag position. Enskilda personer blir maktlösa när det gäller att ta sig an en myndighet eller arbetsgivare som sitter på mer expertis och resurser. SPF skulle vilja att lagen ändrades så att de som förening fick möjlighet att driva medlemmarnas fall i domstol.

– Det blir en ojämlik situation.  Om vi istället fick stå som motpart skulle spelplanen bli mer jämlik i den här typen av fall.

ANNONS

SPF har förståelse för att inte alla fall leder till fällande domar och att det finns personer som anmäler fel saker. Samtidigt tycker man att det är oroande att en så pass liten del av anmälarna får rätt.

– När endast tre procent av dem som anmäler får rätt och upprättelse så är det något som är fel. Sedan är det svårt att exakt veta varför resultaten ser ut som de gör. För att säga något om det skulle vi behöva göra en närmare analys av siffrorna och de enskilda fallen, säger Gösta Bucht.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
E55 Studio

Börshandlade fonder: Världen älskar dem – svensken tvekar

25 nov. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Is i magen? Då vill du inte missa de här fonderna

25 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Börshandlade fonder: Världen älskar dem – svensken tvekar

De är egentligen väldigt populära. Kanske bara inte i Sverige. Likväl finns det goda skäl att vända blicken mot börshandlade fonder. Det handlar om börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Ett växande fenomen internationellt, som alltså hittills fått ett svalt mottagande i Sverige. Här är endast 1,2 procent av kapitalet investerat i denna fondtyp, vilket kan […]