News55

Äldre patienter får vänta längst på akuten

STOCKHOLM 20100914 :
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 16 dec. 2015Publicerad: 16 dec. 2015

Den totala väntetiden på akuten fortsätter öka i landet och särskilt påverkade är de äldsta patienterna, de över 80 år, det visar en uppföljning av Socialstyrelsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Väntetiderna på akuterna har ännu inte vänt åt rätt håll och den totala genomsnittliga väntetiden på landets akutmottagningar ligger på nästan tre timmar, det visar den årliga uppföljningen av Socialstyrelsen.

      LÄS MER: Läkare slår larm – Inhyrda doktorer riskerar liv

– Den årliga ökningen är inte dramatisk men tendensen i riket är att väntetiderna blir längre för varje år. Samtidigt finns det flera sjukhus där väntetiderna har minskat. Vi ser också att patienter med allvarliga tillstånd oftast behöver vänta betydligt kortare än genomsnittet, säger Mats Granberg, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Risken att få vänta är som störst om man är äldre

Den totala besökstiden och väntetiden till en första läkarbedömning har ökat med nio respektive två minuter i jämförelse med år 2014. Samtidigt blir akutbesöken fler och antalet besök uppskattas till 2,5 miljoner under 2015. Detta är nästan tre procent fler än förra året. Socialstyrelsen har kartlagt patientflödena på akutmottagningarna i Malmö/Lund, Örebro, Varberg och Växjö för att ta reda på vilka faktorer som påverkar väntetiderna.

      LÄS MER: Gravid med tvillingar blev nekad av sex sjukhus

– De första resultaten visar att risken att få vänta länge är som störst om man är äldre, kommer till akuten på för- eller eftermiddag och behöver läggas in på sjukhuset. Det finns också en risk för längre vistelsetid om patienten söker för medicinska eller kirurgiska besvär som exempelvis andnöd eller buksmärta, säger projektledaren Toralph Ruge, i pressmeddelandet.

Patienter över 80 år vistas längst tid på akuten

ANNONS

Enligt uppföljningen är patienter över 80 år gruppen som vistas längst tid på akuten, och ett besök tar i snitt 40 minuter längre än för övriga vuxna. Socialstyrelsen påpekar att det kan finnas anledning att se över det akuta omhändertagandet av äldre.

      LÄS MER: 80- och 90-talister betraktar ambulanser som gratis taxi

– Olika snabbspår finns redan i dag på vissa sjukhus och de behöver utredas vidare för att undvika långa och skadliga vistelsetider på akuten för våra allra äldsta patienter.

Kartläggningen visar också att ungefär 40 procent av patienterna är över 60 år. Ju äldre patienterna är desto högre är sannolikheten att de behöver läggas in på sjukhus.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS