News55

Läkare slår larm: Inhyrda doktorer med bristande kompetens riskerar liv

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 26 okt. 2015Publicerad: 26 okt. 2015

Patienten klagade på svår huvudvärk men blev hemskickad av den inhyrda läkaren. Dagen efter konstaterades hjärnblödning vid ett akutbesök. En lex Maria-anmälan tar nu upp problematiken med inhyrda läkare som saknar tillräcklig kompetens och har språksvårigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den manliga läkaren var inhyrd till kliniken Enköpingshälsan för att täcka semesterperioden i somras då kliniken har svårt att hitta specialister som vill ha anställning, det står i en lex Maria-anmälan.

När en patient klagade på svår huvudvärk och försämrat allmäntillstånd skickades han dock hem, utan att den inhyrda läkaren gjorde en klinisk eller neurologisk undersökning.

Påstod sig vara nära specialkompetens

Dagen efter åkte patienten till akuten och diagnosen blev hjärnblödning med operation som följd.

Jörgen Bergkvist, läkare på Enköpingshälsan, valde att lex Maria-anmäla händelsen eftersom den innebar fara för en människas liv. Den manliga inhyrda läkaren påstod sig vara nära specialkompetens i neurologi, någonting som Jörgen Bergkvist ifrågasätter starkt.

– Han fick sin läkarlegitimation år 2013 så det låter mycket märkligt, säger han till News55.

Toleransen ökar på grud av krisen

Jörgen Bergkvist ser en ökning av inhyrda läkare som påstår sig ha specialkompetens, men som inte håller måttet. I takt med att behov av personal ökar – ökar även toleransen.

ANNONS

– Man accepterar mer och mer. Det är en sådan fruktansvärd kris här i Sverige, både när det gäller öppenvård och den slutna vården, förklarar Jörgen Bergkvist.

Det är Socialstyrelsen som delar ut diplomen till specialistläkare, men det finns ingen närmare granskning av vare sig Socialstyrelsen eller uthyrningsbolagen – om hur pass nära eller långt ifrån specialistrollen en läkare egentligen är.

– Jag önskar att de vore så, men så är det inte.

Fick sluta i förtid

På grund av att patienter klagat på hans språksvårigheter och bemötande fick den inhyrda läkaren sluta i förtid. Jörgen Bergkvist ringde till rekryteringsföretaget Prime Doctor och förklarade läget.

Till News55 säger Prime Doctor att man ser allvarligt på lex Maria-anmälningar.

“Vi arbetar för att säkerställa att de läkare som vi hyr ut har den kompetens som Socialstyrelsen kräver för att ge svensk läkarlegitimation”, skriver vd Pierrie Eriksson i ett email.

“Vi, som ett företag inom vårdbemanning, har naturligtvis också ett ansvar att kontrollera referenser, granska CV:n och säkerställa med Socialstyrelsen att läkare har svensk läkarlegitimation. Utöver dessa kontroller genomför vi flera intervjuer med sökande läkare”.

ANNONS

Kan hända igen

Jörgen Bergkvist säger att den inhyrda läkaren visserligen talade svenska men att den var mycket dålig.

– Våra patienter hotade med att avskriva sig om de inte fick en ny läkare.

Personen som fick hjärnblödning överlevde denna gång, men Jörgen Bergkvist flaggar för att detta kan hända igen.

– Det är en så pass svår yrkesroll och absolut ingenting som man ska försöka fuska sig igenom, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS