News55

Vårdare lurade miljoner av 90-årig kvinna - "Inget fel av oss", säger socialtjänsten

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 28 sep. 2015Publicerad: 28 sep. 2015

Den manliga vårdaren länsade den 90-åriga kvinnans konto, flyttade in i hennes barndomshus och sålde sedan huset mot hennes vilja. Socialtjänsten var där gång på gång efter att oroliga grannar hört av sig, men sju miljoner kronor senare anser fortfarande inte socialtjänsten att de gjort någonting fel med att inte polisanmäla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mannen, som jobbade inom hemtjänsten, började år 2011 arbeta för en 90-årig dement kvinna. Han hjälpte henne med ekonomin, fick fullmakter och tog till slut emot hennes barndomshus i Älvsjö som en “gåva”. Mannen och hans familj flyttade in på övervåningen i villan. Pengar från den äldre kvinnans konto fördes över till mannens hustru och utanför huset parkerades nyinköpta fordon.

7 miljoner kronor förbrukade

Mannen bestämde sig till slut för att sälja villan och köpa ett nytt hus till sin familj i Åkersberga. Kvinnan fick flytta till ett vårdhem mot sin vilja. Enligt åtalet rör sig den totala summan om 7 miljoner kronor av den äldre kvinnans pengar som mannen har förbrukat och tingsrätten anser att kvinnan varit i en beroendeställning till mannen, någonting han utnyttjat.

      LÄS MER: Biståndshandläggare har inte rätt kompetens

Mannen dömdes mot sitt nekande till 2,5 års fängelse och nästan 6,7 miljoner kronor i skadestånd. Han har överklagat domen till Svea hovrätt.

Socialtjänsten hälsade på flera gånger

Under tiden mannen och hans familj bodde i villan kom anmälningar in till socialtjänsten från oroliga grannar. I Älvsjö stadsdelsförvaltnings egna utredning står det om den äldre kvinnan:

“Berättar vid hembesök att hon egentligen skulle vilja bo kvar i huset men att hon inte kan bestämma över detta.”

ANNONS

Hade kunnat stoppas

Trots flera hembesök av socialtjänsten valde Älvsjö stadsdelsförvaltning att inte polisanmäla ärendet, någonting som fick målsägandebiträde Denise Lagercrantz att i sin tur JO-anmäla socialtjänsten.

– Jag anmälde för att jag tycker att de har handlat fel, socialtjänsten har en skyldighet att polisanmäla när de misstänker brott som ger över två års fängelse.

      LÄS MER: Så här undviker du att bli lurad

Denise Lagercrantz påpekar att en anmälan till polisen hade kunnat stoppa hela händelseförloppet.

– Det här har ju pågått i flera år men man har inte gjort en anmälan. Jag tror det beror på att man inte vet hur man ska hantera sådana här ärenden, okunnighet helt enkelt.

Socialtjänsten: “Vi har inte gjort någonting fel”

Som svar på JO-anmälningen har socialtjänsten lämnat in ett yttrande där man poängterar att den äldre kvinnan var nöjd med att mannen sålde hennes barndomsvilla. Detta, trots att socialtjänsten skrivit i utredningen att kvinnan ville bo kvar i huset.

– Min uppfattning är att socialtjänsten övertalade kvinnan att det var bäst för henne att flytta, trots att hon egentligen inte ville det. Hon vill bo där tills hon dör, säger Denise Lagercrantz.

Öppnade konto för överföring

ANNONS

Hemtjänstemannen öppnade ett konto i sin frus namn eftersom han hade skulder hos Kronofogden och inte kunde öppna eget konto.

Sammanlagt togs det ut ungefär 2,1 miljoner kronor från den äldre kvinnans konto. Enligt domen har mannen medgett att en del utgifter från den äldre kvinnans konto enbart använts till honom och hans familj, exempelvis till hyra och inköp av fordon.

Kvinnan, som är 90 år, har inga barn. Det var när hennes syster avled 2011 som kvinnan fick hemtjänst.

Älvsjö stadsdelsförvaltning inväntar JO:s svar och har inga kommentarer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS