News55

Svensk cancerforskare: sänk priset på snus

Artikelbild
STOCKHOLM 20040610
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 13 aug. 2015Publicerad: 13 aug. 2015

Internationella forskare vill nu sänka skatten och priset på snus och istället höja det för cigaretter. Cancerforskaren Stefan Einhorn håller med. --En skattesänkning för snus hade kanske kunnat rädda folk från cigaretterna, tror professor Stefan Einhorn

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i går som professor Davin Sweanon kommenterade sin och två kollegors artikel i New England Journal of Medicine för TT.
–Det ska vara så stor prisskillnad som möjligt mellan snus och cigaretter för att människor ska välja mindre farliga produkter, sa Sweanos till TT.

I Sverige har skattertycket ökat enormt mot snusarna.
2006 betalades det 2,95 i skatt för en snusdosa. Idag är skattepåslaget 10,37.

–Jag förordar en skattesänkning på snus, säger Stefan Einhorn. Det är betydligt mindre risker med snus än med cigaretter. Av två onda ting så är cigaretterna mycket mer farliga än snuset.
Det har forskats mycket kring snuset och sjukdomar i olika rapporter, men vad Stefan Einhorn vet så finns det bara två konstateranden som stämmer in på snusningen.
–Det är att det finns en mindre risk för ökning av bukspottscancer och en risk för högre blodtryck, men det är en himmelsvid skillnad mot rökningens alla skador.

En annan sak som talar emot snuset är att användarna kan gå över till cigaretter senare.
Det kan en sänkning av snusskatten motarbeta.
–Det viktigaste är att få människor att sluta med cigaretter. Det är det största problemet, säger professor Sweanor till TT-

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS