News55

Äntligen! Sven-Ingvars i Hall of Fame

STOCKHOLM 20160211
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 feb. 2016

Måste man vara någon sorts nörd för att gilla Sven-Ingvars?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nej. Absolut inte. Gruppens fans är väl spridda i olika samhälls- och åldersskikt.

Möjligen kan det underlätta om man är värmlänning. För har man fått Sven-Ingvars med modersmjölken (nästan) sitter det kvar. Och nu har de funnits i inte mindre än sextio år! Lagom till jubiléet väljs också gruppen in i Swedish Music Hall of Fame*, som första dansband dessutom. Det var både på tiden och välförtjänt!

      LÄS MER: Sven-Ingvars invalda i Hall of Fame

I april firar gruppen sin 60-årsdag med ett antal jubileumsspelningar med start, inte i Karlstad som man skulle kunna tro utan i Visby. Inga biljetter finns att få till någon av konserterna, de har varit slut länge. För detta är verkligen inte vilket 60-årsfirande som helst.

Sagan började 1956 i Slottsbron, en tämligen anonym samling av kåkar ett par mil från Karlstad. Sven-Erik Magnusson hade spelat blockflöjt i skolan, tog sedan tag i klarinetten. Så mötte han den ett par år äldre Ingvar Carlsson, de slog sig ihop med några fler grabbar och det blev covers och dansmusik. Publiken växte, skivorna blev många. Danslystna vallfärdade till den folkpark där grabbarna från Slottsbron stod för musiken.

Själv gick jag på buggkurs. De enda låtar dansläraren spelade var Sven-Ingvars!

Åren gick. En långfilm blev det också – ja, Beatles hade ju gjort en så …

      LÄS MER: Efva Attling smyckar världen med Beatles-musik

ANNONS

”Under ditt parasoll” blev inte bra. Framför allt blev den dyr. Efter filmfiaskot såg framtiden dyster ut. Men det här var inte ett gäng som kroknade i första taget.

Plötsligt gav gruppen en annan värmlänning nya beundrare. Det skedde när de tog upp texter av Gustaf Fröding. En av hans dikter, ”Anita” tonsattes förtjänstfullt av Sven-Erik Magnusson själv. LP:n ”I Frödingaland” kom 1971 och charmade nya lyssnare. Gruppen hade kommit upp ur svackan.

Men den verkliga pånyttfödelsen kom när Sven-Ingvars 1991 ställde sig på scenen på Hultsfredsfestivalen. Där mötte man en annan, yngre, publik, folk som tände på ”gubbarna från Värmland” som det svängde så bra kring. Nya låtskrivare gjorde fräscht material.

      LÄS MER: Hasse ”Kvinnaböske” Andersson – Nu har det blivit revansch!

Fansen var många och fick så småningom ett extra tack när en populär tradition på hemmaplan inleddes: man bjöd på gratis utomhuskonsert i Karlstad. Tusentals människor strömmade till Sandgrundsudden och jag tror till och med att de brukade ha tur med vädret!

En period var inte särskilt glansfull. Det blev onödigt energiskt hålligång och alldeles för mycket alkohol, det fick tråkiga följder. Men det gick över.

I dag är gitarr- och dragspelsveteranen Ingvar Karlsson inte längre med på scenen. Han la av 2010. Nu omger sig Sven-Erik Magnusson med andra förstklassiga proffsmusiker. Sjunger gör han förstås, i egen stil som ingen lyckats härma.  Ibland blir det tvåstämmigt med sonen Oscar, yngst i gänget och duktig gitarrist. Gemenskapen med Ingvar finns naturligtvis kvar, ett så långt samarbete som dessutom byggde på vänskap från början försvinner inte bara.

      LÄS MER: Därför var musiken bättre förr

ANNONS

Och vi som ingått i beundrarskaran i väldigt många av de sextio åren, vi behåller skivorna, vi spelar dem igen, vi kan såväl texter som melodier och vet var paus-ahaet ska komma i ”Någon att hålla i hand”. Till exempel.

Så här i jubileumstider kan jag bara sälla mig till dem som stödjer förslaget att ge Sven-Ingvars ett eget museum. ABBA har ju ett!

Visst, ABBA är internationella storheter. Men Sven-Erik Magnusson & Co är också världsberömda, i Värmland och faktiskt i hela Sverige! Och nu med plats i branschens finrum, svenska musikens Hall of Fame!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

*Swedish Hall of Fame (SMHF) startade 2014 efter internationellt mönster. SMHF är en samlingsplats vikt för svensk populärmusik och de utvalda kommer med i den utställning som finns på Djurgården i Stockholm, i anslutning till Abba-museet.  En jury väljer vilka som hedras: musiker, låtskrivare, artister, producenter eller andra som har haft betydande inflytande för svensk populärmusik. De redan invalda får också vara med och rösta. Man har ambitionen att visa upp mångfalden i svenskt musikliv. För att bli komma i fråga för SMHF måste skivdebuten ha skett minst 20 år innan utdelningen. Läs mer om SMHF här

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS