Det var ett tag sedan som Gullan Bornemark hade sin storhetstid, men nu är hon återigen i ropet, och det med rätta anser Aina Bergvall som noterar att kompositören och författaren både fått utmärkelse och - äntligen - porträtterats i ett eget tv-program.
Bornemark i ropet igen!
Mest läst i kategorin
Munnen den ska skratta å va glad,
munnen den ska sjunga tralala!
Nog är vi många som kan den visan? Själv mötte jag Gullan Bornemark i barnradion nån gång på 50-talet. Hon kom att bli den moderna tidens Alice Tegnér, en banbrytare som också blev en idol för den unga Gullan.
I dag är Gullan Bornemark, musiklärare, kompositör och författare, 92 år men pigg som en väldigt mycket yngre tjej. Dessutom en pianist som älskar sin Steinway-flygel och att spela på den. Hennes storhetstid ligger väl trots allt bakom henne, men det hon gjort har en sorts evigt liv, för säg den förskola eller barngrupp som inte sjunger någon av hennes låtar.
Allt startade på allvar i Malmö med Musikleken Blåklockan. Det blev snart många program både i radio och tv, hennes egna barn medverkade också. Den snygga unga mamman i rutan blev en riktigt populär pionjär i underhållningsbranschen för de yngsta.
Förmodligen har du lika lite som jag tänkt en endaste liten tanke åt hennes håll på väldigt länge. Men nu har det hänt: kulturredaktionen på Sveriges Television har gjort ett timslångt program om och med henne, hennes liv och verk. Så sevärt! Och hörvärt!
Det tog alltså lång tid att få den sortens erkännande. Men i fjol belönades Gullan också med en Grammis i barnmusikklassen, ett pris som blev riktigt bejublat på galan, bland hårdrockare och hiphoppare. Mycket finare kan det inte bli.
Och varje gång vi nynnar ett “Hallå, hallå, hallå, hallå, hur har ni det i dag?” eller “Är du vaken Lars, är du vaken Lars?” så för vi ett musikaliskt kulturarv vidare, en sångskatt signerad Gullan Bornemark. Alltid finns det väl någon som svarar “Tack vi har det bra” eller “Jag är vaken mor”.
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.