News55

De rikas pengar försvinner i skatteparadisen och vi blir kvar med lång näsa!

Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 10 juni 2017Publicerad: 10 juni 2017

Finansministern vill lägga lite extraskatt på bankerna för att ha i reserv när nästa bankkris kommer. Det kallas egentligen resolutionsavgift. Det är helt rimligt, men bankerna skriker ut sin protest. Trots mångmiljardvinster får vi bankkunder inte ett öre i ränta, men bankerna verkar anse att vi ändå skall ta smällen när den kommer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För drygt en vecka sedan visade en norsk forskningsrapport att de tusen rikaste hushållen i Skandinavien gömmer 30 procent av den skatt de borde ha betalt. Förmögenheterna smiter iväg till skatteparadisen. Vi blir kvar med lång näsa!

      LÄS MER: Plastkorten är alltid en risk – här är mina råd

De rika gillar inte våra demokratiskt beslutade regler. Blir vi inte positivt särbehandlade så flyttar vi utomlands, säger storbanken Nordea. Måste vi betala skatt flyttar vi pengarna utomlands, säger de rikaste.

Pengarna försvinner och klyftorna ökar. Det blir tydligare när man blir äldre och hoppas på det solidariska samhället när det behövs. Jag känner för många som fått vänta på tok för länge på en ny höft. Jag läser om gamla som inte kommer sig ut ur lägenheten på flera veckor. Visst känner ni till att pengarna inte räckte till BB i Sollefteå? Förskolegrupperna blir större. Har ni tänkt på hur det är att leva på en riktigt låg pension? Unga människor har inte råd att skaffa sig en bostad.

Jag vill inte heller betala en enda krona mer i skatt än jag behöver. Däremot betalar jag gärna den skatt jag skall betala. Så tror jag de flesta resonerar eftersom rättvisa är helt avgörande. Jag vet inte om rättvisa går att gradera, men visst känns det extra orättvist när de rikaste drar sig undan sitt ansvar. När de rikaste med stöd av sina förmögenheter lever efter sina egna regler.

      LÄS MER: Därför saknar jag brevet i vårt digitala samhälle

Det handlar förstås om omfördelning. Pengar går från människor med vanliga och låga inkomster till de som redan är rika. En omfördelning i fel riktning kan man säga. Solidaritet och rättvisa naggas i kanten och vi får ett otryggare samhälle.

Det är inte bara fifflarna som ägnar sig åt bakvänd omfördelning. Det görs nästan överallt. Ett enda exempel. Jag kollade huspriser på Hemnet för en tid sedan. Ett hus i Vindeln såldes för knappt 2 miljoner och ett hus i Djursholm såldes för 25 miljoner. De här två husägarna kommer att betala samma fastighetsskatt. Däremot kommer ägaren till 25-miljonershuset att få skattesubventionerad ränta på hela lånet. Du, jag och fattigpensionären kommer alltså med vår skatt att hjälpa husägaren med lånet och därmed också banken med att öka sin vinst.

ANNONS

      LÄS MER: Därför tvingades Emma föda barn i en bil på väg till BB

Jag vill inte sätta någon husägare på pottkanten. Jag vill att Nordea skall behålla sitt huvudkontor i Stockholm. Jag vill också att de tusen rikaste i Skandinavien skall känna sig nöjda med sina liv, men det måste alla andra också få göra.

Skall vi hålla ihop vårt land tror jag att omfördelningen av pengar måste byta riktning. Jag tror också att vi måste kunna prata om skatt som en möjlighet och inte bara som ett hot. Vi måste förstå att de vi hör i debatten är de resursstarka, som ofta är rädda om sina privilegier. Det kan ge en felaktig bild.

Enda gången vi är riktigt jämlika är på valdagen. Då är varje röst lika mycket värd och då kan priset bli högt om samhället får bli allt för orättvist.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De bygger framtidens omsorgsfastigheter

Fastighetsmarknaden har varit skakig de senaste åren, men omsorgsfastigheter sticker ut som ett segment med snabbt ökande efterfrågan. Vad ligger bakom utvecklingen, vilka utmaningar finns, och hur ser framtiden ut? Dan Sehlberg, vd och grundare av Sehlhall Fastigheter, delade nyligen sina insikter i E55 studio. Fastighetstyp med stort samhällsvärde Omsorgsfastigheter omfattar bland annat äldreboenden och […]