De senaste veckorna har det talats mycket om att vi är mitt i den största flyktingutmaningen i Europa sedan andra världskriget. Just liknelsen med situationen 1945 har satt igång en hel del tankar i mitt huvud. Jag kan inte låta bli att undra vad min far hade tyckt om situationen och vilka råd han skulle ge till alla de människor som nu söker trygghet i Sverige.
Min far överlevde Auschwitz - här är hans råd till dagens flyktingar
Mest läst i kategorin
Låt mig berätta lite om min far. Han kom till Sverige som judisk flykting. Han var en av få som överlevde nazisternas utrotningsläger. Han var i Auschwitz. Han var också slavarbetare i Tyskland i Braunschweig. Min mor hade samma bakgrund och kom också till Sverige som flykting.
När de kom hit var de i mycket dåligt skick. Både fysiskt och psykiskt. De hade ingenting kvar av sina gamla hem eller sina familjer. Hela Europa låg i ruiner.
Det var här i Sverige som de träffades. Den mardröm som de tidigare levt i var slut. Det var i Sverige som deras tro på mänskligheten kom tillbaka. Det var här som de återfick sitt människovärde.
LÄS MER: ”40-talisterna i Sverige har sett att det fungerar med invandring”
När människor är på flykt är de helt utlämnade till andra människors välvilja. Här i Sverige var det första gången på många år som min far blev betraktad som en människa.
Här var människor vänliga mot honom. Här ville han stanna.
Det andra världskriget och nazisternas judeförföljelser kom att prägla honom hela hans liv. Han reagerade mycket starkt på de högervindar som blåst upp på nytt i Europa och Sverige. Han kände igen tongångarna och han visste vad de kan leda till. Han tyckte att vi i Sverige var för naiva och att vi för lättvindigt släpper fram högerkrafter utan att bemöta dem ordentligt.
LÄS MER: Den osminkade sanningen om Sveriges Radio
Så vad skulle min far ha sagt om han hade mött någon av de tusentals flyktingar som har tvingats lämna allt och riskera livet för att komma hit? Han hade välkomnat dem med öppna armar. Men jag tror också att han hade velat ge dem följande råd:
- Lär dig svenska.
- Skaffa dig en utbildning och/eller ett arbete så snart du bara kan.
- Lär dig de svenska sederna och bruken och respektera dem som om de vore dina egna.
- Respektera andra människor för deras åsikter och värderingar
- Ta inte med dig dina konflikter från hemlandet till ditt nya hemland Sverige.
LÄS MER: Mitt livs svåraste intervju
Min far gick bort förra sommaren 89 år gammal. Vi är idag sjutton personer som är en del av det svenska samhället, som bär hans efternamn. Det är mina föräldrars revansch på Hitler och nazisterna.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.