News55
Detta är en sponsrad artikel

När är en nyhet en nyhet i dagens medielandskap?

Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 25 mars 2016Publicerad: 25 mars 2016

Förtiger media fakta i invandrarfrågor? Det antydde paret Lena Adelsohn Liljeroth  och Ulf Adelsohn i en intervju i Dagens Nyheter i veckan. Att Lena Liljeroth var kulturminister i den förra regeringen och Ulf Adelsohn tidigare Moderatledare var inte tunga fakta som talade för att de hade rätt i den debatt som rasat i veckan. Snarare var det argument som ”före detta” och ”moderat” som poängterades.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett av argumenten som Adelsohn framförde var den Novus-undersökning om svenska folkets inställning i invandrarfrågor som SVT Nyheter hade beställt och som redovisades i SVT:s nyhetssändningar i söndags (20 mars). Nästan 70 % tycker att regeringens förslag om hårdare asylregler är bra, visar denna undersökning bland annat.

      LÄS MER: Stort stöd för skärpta asylregler

Detta och andra resultat från Novus undersökning har inte nämnts i dagstidningar som DN eller Svenska Dagbladet, sade Adelsohn och tog det som ett bevis för sin tes.

Bland de som debatterat paret Adelsohns åsikter och ”konspirationsteorier” var Dagens Medias Erik Wisterberg. ”Så ljög Adelsohn om mediernas påstådda mörkläggning” löd rubriken på hans raljerande krönika där parets åldrar var utsatta, men inte artikelförfattarens (34 år). Han hävdade triumferande att fakta ur den aktuella SVT/Novus- undersökningen visst varit publicerat både hos SVD och DN. På nätet!

Och när han googlat hade han funnit liknande publiceringar på andra tidningar. Återigen på nätet.

      LÄS MER: Svensk bland de mäktigaste på nätet

Detta leder faktiskt till än mer intressant debatt. När är en nyhet en nyhet? Jag läser, liksom jag antar paret Adelsohn-Liljeroth, mina dagstidningar i pappersform vid frukostbordet, eller till morgonkaffet på jobbet. Det är så de flesta i vår generation gör. Övrigt nyhetsintag sker på kvällen från Rapport, Aktuellt eller Nyheterna i TV4.

Visst läser jag mycket på webben. Via nätdrivna nyhetssajter, till exempel denna jag just nu skriver på, får jag nyhetsflashar vid större händelser och tar del av debattinlägg som inte finns i papperstidningen.

ANNONS

Däremot, om Rapport kommer med en stor, egen nyhet liknande den i söndags och jag sedan inte hittar en rad om den dagen därpå i min morgontidning, är min naturliga reaktion att man av någon anledning valt bort. Kalla det mörkläggning, förtigande eller bara vanlig sund nyhetsbedömning. Att den dyker upp någonstans på nätet är faktiskt inte samma sak i min värld.

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]