News55
Detta är en sponsrad artikel

När bankerna blir obehagliga

Cirka 35 ungdomar supporters till Hammarby och DjurgÂrden hade samlats i RÂlambshovsparken i Stockholm fˆr att slÂss. Ungdomarna greps efter att man krossat fˆnster i en n‰rliggande restaurang. Foto Pontus Lundahl Kod 1053
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 09 feb. 2016Publicerad: 09 feb. 2016

Dagens morgonpromenad blev rätt så omskakande. Det var Ekonomiekot som skakade om. Först fick jag veta att de fyra storbankerna tjänat 106 miljarder i fjol. Två av bankdirektörerna vittnade också om hur svårt, jobbigt och krävande 2015 hade varit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan fick jag veta att Swedbanks VD Micael Wolf har fått kicken. Om du eller jag får kicken för att vi misskött jobbet får vi gå och skämmas, men så fungerar det inte i elitens värld. Nä, Wolf fick 20 miljoner i plånboken och förmodligen an klapp på axeln.

      LÄS MER: Swedbanks vd får sparken

Så fort jag dragit av mig träningsskorna kollade jag alla papper jag fått hem eftersom det snart är dags att deklarera. Så här ser det ur för mig:

När jag blev pensionär startade jag ett bolag och i bolagskontot ligger det lite pengar. Inte ett öre i ränta. 0 %. Däremot har jag just betalat 800 kr för att kunna använda bankens internettjänst för mitt företag. Det är en bra tjänst som är värd att betalas för. Samtidigt använder jag min tid, min kunskap och mina grejer för att sköta bankens jobb. Vore det inte rimligt att kvitta?

      LÄS MER: Dags att pensionera drickssystemet? 

På den privata sidan har jag också lite pengar på ett sparkonto, för att klara en diskmaskin, en resa eller vad som nu kan dyka upp. Inte ett öre i ränta. Inte heller på mitt lönekonto.

Däremot betalar jag 300 kr för det bankkort jag måste ha eftersom kontanterna nu fungerar så dåligt. Det gör nästan ont att veta att det dessutom klirrar till i bankens kassakista varje gång jag betalar med det kortet.

Fonderna sedan. Jag tror att alla på något sätt sparar i fonder och de har ju rasat de senaste månaderna. Det är klart att bankerna inte rår för att ekonomin krisar, men fondernas konstruktion är sådan att du och jag står för hela risken. Hur dåligt fonderna än går tar banken ut sin procent på sparbeloppet. För oss går det dåligt, men banken skär guld.

ANNONS

106 miljarder i vinst. Inga räntor till oss vanliga bankkunder, bankkontor läggs ner och bankomaterna försvinner. Det är inte rimligt!

Lägg till det att bankerna är på väg att tvinga bort kontanterna. I någon mening innebär det kontantlösa samhället ett paradigmskifte.

      LÄS MER: Inga mer kontanter om bankerna får bestämma

Det är okej tycker jag, om skiftet bygger på demokratiska beslut fattade av de vi har förtroende för. Jag har inte det förtroendet för bankerna.

Någon form av samhällsförtroende är på väg att gå sönder. Det känns som om politiken inte rår på banken. Det är obehagligt.

      LÄS MER: Replik: “Sverker Olofsson borde veta bättre – att angripa bankväsendet är bara populistiskt

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
E55 Studio

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

22 nov. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Bolagsanalytikern: Därför gick fastighetsbolaget i konkurs

22 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]