Tar du tidningen med dig till lantstället? Köper DN eller Aftonbladet för en svindlande summa på den grekiska ön? Måste ha SvD:s korsord om så till lösnummerpris också i skärgården? Svär över dåligt ljud när du faktiskt vill lyssna på Ekot? Klarar dig på landet utan tablå-tv men med mobil, läsplatta och dator för att ha koll, i webbsändningar och appar, på det senaste som hänt?
Hej makthavare – varför utnyttjar ni inte nyhetstorkan bättre?
Mest läst i kategorin
Visst är det sommar och semestertider, men utan nyheter vill vi inte vara. Fast sommar och semestertider betyder också att nyhetsförmedlingen sannerligen inte är en självgående apparat. Världen finns naturligtvis kvar och internationella händelser går att luta sig mot, men detaljerna om Brexit fångar inte intresset hur länge som helst, fotbolls-EM tar slut och visst, terrorn tar inte ledigt. Men det händer väl något här hemma också?
LÄS MER: När är en nyhet en nyhet i dagens medielandskap?
Nog kan det finnas inhemska reportageidéer på redaktionerna, men går de att hämta hem? Vikarier sköter ruljangsen på alla möjliga sorters kontor och på nästan alla nivåer. Makthavarna har stängt av sina mobiler. Pressinformatörer svarar: ”tyvärr”. Bäste experten går inte att få en bild på, i bästa fall svarar vederbörande på mejl endera dagen.
Det är helt enkelt svårt att hålla nivån på bevakningen. Papperstidningen är tunn. De grävande journalisterna samlar kraft inför höstsäsongen. De krattande famlar i sommartorkan. Vad ska tidningssidor, webbar och program då innehålla?
LÄS MER: “Sluta med snuttifieringen SVT”
Alla nyhetsarbetare har upplevt den: jakten på nödlösningen. Redan för femtio år sedan kallade vi resultatet ”badbollsreportage”. En tillfällig besökare fotograferades på stranden och ombads kanske recensera det lokala utbudet som turisterna erbjöds.
På senare år blev algblomningen ett måste. Barkborren kalasar på granskogen, ett säkert tips. Vad händer med färjetrafiken? Kanske kan man säga något om bristande alternativt extra hård tullkontroll? Vägarbeten, hur påverkas trafiken? Fler eller färre elever i simskolan? Och hur mår årets jordgubbar/potatisar, är de torra, blöta, dyra eller billiga? Tillgång och kvalitet på årets surströmming och kräftor?
LÄS MER: När måsarna bjöds på surströmmingskiva
Sedan mördarsnigeln invaderat större delen av Sverige, på tidigt 90-tal, kan den lilla otrevliga varelsen bli en trespaltare eller en tvåminutare vilken sommardag som helst: så utrotas den, så kan du äta den, det här är ankan som äter hundra sniglar om dagen … På tal om djur: fästingplågan kan alltid uppmärksammas, myggor i mängd också. Och hur bra går det för närmsta camping? Räkna antalet hotellnätter som bokats!
Att göra reportage om rötmånaden är nog ändå bortglömt. Vi har som bekant tillgång till både kyl och frys numera.
Sökandet efter intressant information börjar samtidigt som skolornas sommarlov. Det pågår, precis som lovet, en bit in i augusti. Nyhetstorkan kan möjligen brytas av en översvämning efter häftigt regn. Halvårsskifte betyder ”nya lagar”. ”Blåljushändelser” – bränder, brott och olyckor – får breda ut sig.
LÄS MER: Anders Björck: Kan vi lita på massmedia?
Men ett avbrott är sedan länge inplanerat. Den vecka i juli som kallas politikveckan i Almedalen byter Sverige huvudstad. Då kommer ALLA till Visby: politiker, makthavare, tyckare, debattörer, informatörer, fackpampar och aktivister.
Och då blir problemet ett annat: nu står de villiga intervjuobjekten i kö. Energiska pressekreterare lockar med ”egna nyheter”, exklusiv information. En minister kommenterar gärna fyra olika ämnen i rask takt, en partiledare vill bli hörd inte bara på ”sin” partidag. Intresseorganisationer lanserar tunga kampanjer. Det blir helt enkelt svårt att se skogen för alla träd.
LÄS MER: Alla dessa egon som skymmer texten
Någon gång i framtiden borde någon klarsynt människa inse, att de där stora lanseringarna, utspelen eller nysatsningarna skulle bli mer uppmärksammade en dag i andra halvan av juni eller varför inte första veckan i augusti? I mörker syns en ensam lampa medan många får samsas i julgranen där alla lyser lika mycket. Enkel logik!
Men där är vi sannerligen inte än. Nu bryter Almedalsveckan ut. Sommartorkan har paus.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.