News55
Detta är en sponsrad artikel

Varför måste skolflickor se ut som Zarah Leander?

Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 16 juni 2016Publicerad: 16 juni 2016

Kanske vaknade hon för sent. Kanske hade hon inte sovit i sin egen säng. Kanske är det därför hon sätter på sig ansiktet på bussen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är omöjligt att inte stirra. Fram kommer burkar, dosor, stift och borstar, fast allra först naturligtvis en spegel. Och medan andra passagerare krampaktigt klamrar sig fast i något för att hålla balansen undviker tjejen på ett imponerande sätt att peta sig i ögat eller lägga mascara på kinden. Krämer och skuggor hamnar på plats.

Sist tar hon fram läppglans och applicerar ett rejält lager på putande mun. Make up-sakerna försvinner ner i den rymliga väskan igen. Den färdigsminkade blundar och lutar sig belåtet bakåt i stolen, nöjd med resultatet.

      LÄS MER: Hur många timmar behöver man sitta i sminket för att förvandlas till kvinna i topposition?

Men vi som utgjort publiken när hon utfört sin målarkonst har antagligen sett mer än det hon själv konstaterat när hon inspekterat sin spegelbild. Några av oss tycker nog att överläppen är lätt överdimensionerad. Vi har också lagt märke till att det enda hon hann göra innan hon sprang till bussen var att sätta på lösögonfransarna. Det gick inte så bra. Antagligen har hon inte råd med den dyrare varianten, den som sitter kvar dygnet runt, för den sort hon valt ska klistras fast på ögonlocket. De sitter snett och en smal hudremsa lyser vit mellan äkta och falsk behåring.

      LÄS MER: ”Bra att du inte målar dig runt ögonen, mormor”

Genomslaget för lösögonfransar har blivit enormt. Såg nyligen ett reportage från en vanlig svensk högstadieskola. Varje flicka hade täta, långa, svarta ögonfransar. Sådana som Zarah Leander var en av de första att visa upp i Sverige medan hon sjöng ”Vill ni se en stjärna – se på mig!”. Sådana som passar på just stjärnor: Christer Lindarw mitt i en dragshow eller Beyoncé när hon står på scenen.

Det handlar om utseendefixering som kryper ner i åldrarna. Idag sparar tjejer pengar för att uppnå nya höjder – bokstavligen. Man vill köpa nya, större bröst. I väntan på den dyra operationen kan man göra en avstickare till mottagningen som sprutar in så kallade “fillers” i läpparna, det är inte lika kostsamt men nog syns skillnaden!

      LÄS MER: Lill-Babs: “Jag tycker att läppförstoring på unga flickor är helt fel”

ANNONS

Frågan är bara varför man alltid sprutar in så mycket fyllnadsmaterial i en redan vacker mun? För när läpparna står ut som en fågelnäbb och flickan med näbben verkar ha svårt att få igen munnen över huvud taget har våra nya skönhetsideal hamnat långt bortom rim och reson.

Visst ska vi fortsätta att göra det bästa av vårt yttre. Visst får den som vill och har råd korrigera sitt utseende med professionell hjälp. Men hur har vi hamnat i en situation där tjejer kommer till plugget i full scensminkning? När blev unga kvinnor fixerade vid bröst som är galet stora, i proportion till deras kroppar? Och varför tittar de plutmuns-sugna aldrig på bilder på folk i profil, i studiesyfte, före och efter ingreppet?

Lösögonfransar kan möjligen bli otrendigt. Bröstimplantat plockas inte sällan ut efter några år. De artificiellt stinna läpparna lär sjunka ihop något av sig själva med tiden, vilket kan vara en tröst. 

Då har jag ändå inte ens med ett ord nämnt tatueringshetsen.

      LÄS MER: Maud Adams: “Det känns skönt att vara vuxen”

Medan man för länge sedan visade upp tatuerade människor som sevärdheter på tivoli blir kanske framtidens unika varelse den som kan ses i helt naturligt skick? Helt fri från bläckbilder på huden. Med korta, bleka och lite glesa ögonfransar, lätt hängiga bröst och en aningen osymmetrisk mun som inte plutar utan anledning.

Även om det inte låter som ett skönhetsideal med stor framtida potential skulle det ändå vara lite befriande. Och väldigt mycket billigare.

ANNONS