”Varför har ingen gjort så förut?” var min första tanke när morgontidningen skrev om bibliotekarier i England som ordinerade läsning som ”medicin”.
Mest läst i kategorin
Är du deprimerad? Ja, då föreslår vi den här boken! Utarbetad? Testa denna! Mist en anhörig? Många som rekommenderat den här boken. Har ditt barnbarn svårt att hitta kompisar? Föreslå henne att läsa den här författaren.
Ungefär så verkar det ha låtit på de engelska biblioteken. Kultur till tröst. Ja, varför inte.
Detta för mig osökt in på läget här i Sverige. Det är för få män i publiken! Överallt ett hav av damer. Kvinnor över 50 dominerar Kultursverige och härom året tog sig ordet ”kulturtant” in på Svenska Akademiens ordlista. Finare kan det inte bli!
Flera olika undersökningar visar att kvinnor överlag är mer kulturaktiva på de flesta områden. Den enda aktivitet som män utövar i större utsträckning är vissa online-relaterade aktiviteter, som att spela spel.
På gatan mötte jag en av mina favoriter på scen, Andreas T Olsson, knuten till Kungliga Dramatiska Teatern, och kunde inte låta bli att fråga: ”Varför är det så få män i publiken?”
Ett par män i bekantskapskretsen skulle gå ut en kväll och frestades med en pjäs ”om ett sinnessjukhus på 20-talet” eller en mer lättsam film. Elände har vi varje dag på TV och i dagspress, sade de och valde filmen. Hur argumenterar man mot det?
Andreas, 37 år, kommenterade glatt att han själv varit ”kulturtant” hela sitt liv.
”Men jag har inget bra svar”, medgav han sedan. ”Vi är ju glada för den publik som kommer och jag känner inget behov av att dela upp den i olika beståndsdelar. Men, eftersom du frågar, så tror jag det är en generationsfråga. Det är betydligt fler yngre än äldre män i publiken.”
Roligt så, men vi som nu är 55+ ser gärna jämnåriga karlar vid vår sida. Inte minst för att vi gillar dem. Men spelar det någon roll, måste vi bli ”likadana”? Kan inte karlarna få fortsätta se på fotboll?
Det spelar faktiskt roll. Kanske inte för skådespelarna, museipedagogerna och författarna, men för hälsan och för herrarna själva. För det är nämligen så att kulturen kan bidra till bättre hälsa. Och jag betvivlar starkt att öl, och fotboll på TV, gör det.
Som minister för området (2006-2014) stretade jag för att få upp kultur och hälsa-frågan på dagordningen. Motståndsfickor fanns, inte oväntat bland läkare, men nu händer saker. Forskningen, landstingen och politikerna har vaknat. Kompetenscentra växer fram, biblioteken ordnar konferenser, kulturaktiviteter kan skrivas ut som recept, dansterapi används för att bromsa Parkinsons sjukdom och musik kan hjälpa patienter med demens. Läs gärna mer på www.kulturellahjarnan.se
Fotnot:
Myndigheten Kulturanalys, som redovisar svenskarnas kulturvanor, visar att kvinnor mellan 50 och 64 år leder statistiken. Även kvinnor mellan 65 och 85 har ett betydligt starkare kulturintresse än många andra. De går mer på teater, bio, konserter och läser fler böcker. Dessutom målar, skriver, fotograferar, sjunger och spelar de instrument i högre utsträckning än män. Men så blir de också äldre!
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.