News55

EU-valet en rysare för pressade partiledare

Artikelbild
Partiledarna Ebba Busch (KD), Muharrem Demirok (C), och Johan Pehrson (L). (Foto: TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 05 maj 2024Publicerad: 05 maj 2024

EU-valet blir en rysare för tre småpartier. Ett tappat mandat kan orsaka turbulens i deras absoluta toppskikt, enligt statsvetare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan aktualisera en intern debatt om partiledarskapet, säger Tommy Möller vid Stockholms universitet.

Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har i flera månader legat runt eller under spärrens fyra procent i opinionsmätningarna.

De har därför kanske mest av alla att förlora den 9 juni när Europa går till val.

För 15 år sedan fick Liberalerna tre mandat i valet till EU-parlamentet. Nu är man nere på ett. Partiet fick 4,13 procent senast – 0,13 procentenheter från att åka ur.

Det är klart att om Liberalerna, som ligger lågt och framställer sig själva som det mest EU-vänliga partiet, skulle bli av med sitt mandat skulle det ju vara ett mycket stort nederlag, säger statsvetaren Tommy Möller.

Det kan också påverka Johan Pehrsons ställning inom partiet, liksom ett dåligt resultat kan göra för de andra partiledarna, enligt Möller.

Folklistan avgör

KD har historiskt haft ett mandat, men i det förra EU-valet 2019 knep de två.

ANNONS

De senaste månadernas turbulens om vem som ska stå överst på partiets EU-vallista har skakat om och lett till att den tidigare toppkandidaten Sara Skyttedal brutit sig ur och startat ett nytt parti, Folklistan.

Ställningen för Ebba Busch påverkas av hur det går för Folklistan, enligt Möller.

Skulle de komma in och KD bli av med båda sina mandat så är det klart att det är ett väldigt stort nederlag för partiledaren som haft en väldigt framträdande roll när det gäller nomineringen.

ANNONS

Riskerar intern debatt

Han bedömer dock att Buschs förtroende fortfarande är så pass högt att hon lyfter KD.

Jag tror inte att det kommer krav på hennes avgång, men det är alldeles uppenbart, och det gäller generellt för partiledarskap, att det mandat man har som ledare alltid är kopplat till hur bra det går för partiet i opinionsmätningar och i val.

Värst är kanske läget för Centerpartiet. C har också haft ett mandat i parlamentet fram till valet 2019, då man vann två.

Men Muharrem Demirok har efter mer än ett år som partiledare fortfarande problem i förtroendemätningar och med att synas.

ANNONS

Det är klart att Centerpartiet, Sveriges rikaste parti, har uppförsbacke i opinionen. Skulle de bli av med sin representation skulle det naturligtvis addera till det förtroendeproblem som partiledaren har.

Det kan aktualisera en intern debatt om partiledarskapet, säger Tommy Möller.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS