News55

Valross död i fågelinfluensa – första någonsin

Artikelbild
Valrossar i norra Berings hav. Arkivbild. (Foto: Liz Labunski/US Fish and Wildlife via AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

För första gången har en valross konstaterats död i fågelinfluensan. Utvecklingen oroar forskarvärlden, som fruktar ett större utbrott bland marina däggdjur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Virusets effekter på många fågelarter har redan varit katastrofala.

Valrossen ifråga hittades död på ön Hopen i Svalbards övärld i fjol. Nu har tester vid ett tyskt laboratorium påvisat förekomst av fågelinfluensa, uppger forskare vid Norsk Polarinstitutt.

Det är första gången fågelinfluensan har registrerats i en valross, säger Christian Lydersen vid institutet.

Provet var för litet för att utröna om det rör sig om typen H5N1 eller H5N8, uppger forskaren.

Kan smitta isbjörnar

Runt sex valrossar hittades under fjolåret döda inom den norska ögruppen, som ligger halvvägs mellan Norges fastland och den geografiska nordpolen. Sannolikt var ytterligare några av dem smittade av fågelinfluensa, uppger Lydersen.

Valrossar, en sälart som lever i Arktis och kan väga upp till två ton, äter övervägande fisk och skaldjur – men ibland även havsfåglar.

Forskarna uttrycker farhågor för att isbjörnar i Svalbard kan komma att förtära ett infekterat valrosskavader, vilket skulle innebära att viruset sprids ytterligare.

ANNONS

Forskarlag kommer nu att övervaka Svalbards valrossar noga under sommarmånaderna, då isarna smälter och djuren tenderar att samlas i större grupper.

Tumlare sjuk

Enligt myndigheter i USA har en isbjörn i Alaska redan dött i fågelinfluensan. Tusentals marina däggdjur och miljontals fåglar i Sydamerika har därutöver dött av viruset, enligt forskare i Antarktis.

Även i Sverige har havsfåglar – däribland gäss, svanar och skrattmåsar – drabbats. Sedan 2020 har dessutom tiotusentals svenska tamfåglar, främst höns, avlivats efter utbrott av fågelinfluensan.

2022 bekräftades för första gången fågelinfluensa hos en tumlare, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Den unga valen strandade i Kämpersvik i Bohuslän.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS