A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så får du ett tillskott till pensionen och pengarna att räcka till

När man tar ett bolån kan det finnas många tankar och funderingar. 60plusbanken reder ut en del av dessa funderingar och några av fördelarna med Nya Seniorlånet™.

News55

Annons

Annons

Annons

Annons

Nya Seniorlånet™ är ett lån för dig som är 60+ och äger din bostad. Lånet är en så kallad kapitalfrigöringskredit som ger dig möjlighet att få loss pengar från bostaden utan att behöva sälja. Unikt för Nya Seniorlånet™ är att du själv väljer hur du vill få lånet utbetalt, ett alternativ är att få utbetalningarna månadsvis. På så vis får du ett komplement till pensionen varje månad.

Lånet är amorteringsfritt och du behöver heller inte betala några löpande räntebetalningar. Istället kapitaliseras räntan månatligen och läggs till skulden. Lånebeloppet inklusive upplupna räntor förfaller sedan till betalning då lånet ska lösas vid permanent flytt, bortgång eller försäljning av bostaden.

Med Nya Seniorlånet™ följer en Skuldfri-garanti som innebär att lånet aldrig kan bli större än bostadens marknadsvärde.

– Du ska inte behöva oroa dig över att inte veta hur stort lånet kan bli när dagen kommer då bostaden ska säljas och lånet lösas in. Med lånet följer en Skuldfri-garanti, en garanti som innebär att du aldrig kan bli skyldig mer än det som du får ut vid en försäljning av bostaden. Det är en trygghet som är viktig för oss. Du och dina efterlevande ska kunna känna denna trygghet vid eventuellt fallande bostadspriser och stigande räntor, säger Fanny Engströmer Finnsson, bolånespecialist på 60plusbanken.

Med lånet kan du på ett enkelt sätt förstärka pensionen med månatliga utbetalningar eller få en buffert med engångsutbetalning för den som föredrar det. Eller en kombination av båda. 

– Det kan finnas ett stort värde för många att kunna frigöra pengar som sitter låsta i bostaden och samtidigt kunna bo kvar, säger Fanny Engströmer Finnsson, bolånespecialist på 60plusbanken. 

Du får bo kvar i bostaden resten av livet eller så länge du vill eller kan. Detta gäller också en eventuell medlåntagare som då övertar 100% av äganderätten till bostaden. 

– Ibland hör kunder av sig till oss för att de behöver hjälp med att lösa en arvinges laglott, detta är framförallt vanligt när det finns särkullbarn i familjen. Finns det ett belåningsbart utrymme i bostaden har vi många gånger kunnat hjälpa till. Andra tillfällen vill man kanske hjälpa sina barn med ett förskott på arvet eller unna sig själva något, ja det kan finnas många olika anledningar till varför Nya Seniorlånet™ kan vara en bra lösning, fortsätter Fanny Engströmer Finnsson, bolånespecialist på 60plusbanken.

För att bli beviljad ett bolån hos vanliga banker krävs ofta en inkomst om minst 17 000 kronor före skatt. 

– Med en låg pension är det tufft att klara bankens kalkylkrav och få ett bolån beviljat, trots att man många gånger sitter på ett stort övervärde i sin bostad. När du ansöker om Nya Seniorlånet™ hos 60plusbanken tar vi hänsyn till din ålder, bostadens marknadsvärde, vilken kommun du bor i samt om det finns befintliga lån. Vi säkerställer att du klarar dina levnadskostnader men din inkomst är inte i fokus, avslutar Fanny Engströmer Finnsson, bolånespecialist på 60plusbanken.

I ett representativt låneexempel hos långivaren på 600 000 kr med rörlig nominell ränta på 4,5% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 4,65%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Lånet löper på obestämd tid, är amorteringsfritt och inga ytterligare avbetalningar görs. Total skuld efter 15 år är då 1 176 933 kr. Detta exempel baseras på aktuell ränta per den 12 augusti 2020.

Så fungerar Nya Seniorlånet™
  • Ålder och värdet på bostaden, inte enbart din inkomst, avgör om du är kvalificerad för en kapitalfrigöringskredit – du måste vara minst 60 år för att ansöka.
  • Din lägenhet eller villa med låg belåningsgrad fungerar som säkerhet. Belåningsgraden varierar med åldern och du kan låna upp till maximalt 55 procent av bostadens värde.
  • Om befintliga bolån finns på bostaden löses dessa in vid utbetalning av Nya Seniorlånet™.
  • Du betalar inga löpande räntebetalningar eller amorteringar. Räntan läggs istället löpande till lånet och den totala skulden betalas i sin helhet när du väljer att sälja, flytta eller vid bortgång.
  • Ränteavdrag kan ske när lånet återbetalas eller när bostadens säljs.
  • Du bor tryggt kvar i din bostad så länge du önskar eller kan.
  • En Skuldfri-garanti ingår som innebär att lånet inte kan bli större än värdet på din bostad.
  • Låna en större engångssumma, dryga ut din pension med månadskapital eller kombinera båda alternativen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?