Ella Bohlin (KD): Inför vaccin mot influensa för en jämlik vård

News55

Annons

Annons

Långa väntetider på akuten och en influensa som drabbar många seniorer. Så ser situationen ut i Sverige just nu. De som drabbas värst är äldre. Som ansvarig för äldresjukvård i Sveriges största landsting är jag oroad.

Regeringens process med särskilda vaccinationsprogram för äldre mot influensa och pneumokocker verkar ha stannat upp. Det kan inte bero på bristande folkligt stöd. De två största pensionärsorganisationerna PRO och SPF Seniorerna vill ha vaccinationsprogram för äldre.

Jag anser att regeringen måste ta sitt ansvar här och se till att alla äldre personer erbjuds en god vård på jämlika villkor. Äldre personer har generellt sett ett sämre immunförsvar vilket gör att de lättare drabbas av sjukdomar. Under de senaste vintermånaderna har många äldre valt att vaccinera sig. Det är positivt. Men även om ungefär varannan äldre över 65 år vaccinerar sig i Sverige ligger vi efter andra länder så som Storbritannien, Frankrike och Nederländerna. I dessa länder finns särskilda vaccinationsprogram för äldre personer.

Folkhälsomyndigheten har föreslagit ett särskilt vaccinationsprogram för influensa för Sverige. Det skulle enligt myndigheten leda till mer jämlik vård, att fler äldre väljer att vaccinera sig och att det skulle bli enklare att följa upp vaccineringens effekter.

Att inget händer är kanske inte förvånande. Socialminister Annika Strandhäll sköter de viktiga hälso- och sjukvårdsfrågorna med lillfingret. Sjukdomsinsikten saknas. Tillfälliga pengapåsar och sent påkomna S-vallöften kompenserar inte det faktum att Socialdemokraterna inte har kommit med några ordentliga reformer sedan de tog makten.

Jag anser att regeringens hantering av de viktiga hälso- och sjukvårdsfrågorna är ett välfärdssvek gentemot äldre personer. I slutändan är det de som får betala priset. Till skillnad från regeringen har Kristdemokraterna en tydlig reformagenda för vården. Vi vill se ett statligt ansvar för sjukvården, återinföra kömiljarden och sätta in en prestationsbaserad ersättning för att öka antalet vårdplatser. Vi vill också införa nationella vaccinationsprogram för influensa och pneumokocker. Allt tyder på att det är genom ett ökat statligt ansvar som vi uppnår en mer jämlik vård. Vi kristdemokrater vill ha en ny regering som prioriterar äldre personers hälsa och som tar ledartröjan för nationella sjukvårdspolitiken.

Ella Bohlin (KD)

Annons

Annons

Barn- och äldrelandstingsråd, Stockholm

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons