News55

Anders Björck: Kan vi lita på massmedia?

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 jan. 2016

Om vi i framtiden i det nya informationssamhället skall kunna lita på våra medier, är det viktigt att dessa har en konsekvent linje när det gäller publicering av brottslingars etnicitet, det skriver Anders Björck i en debattartikel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frågan har väl alltid ställts, men har i dagarna aktualiserats genom de sexuella trakasserier som skett, exempelvis i Köln och Stockholm i samband med nyårsfirande och musikfestivaler. Det faktum att trakasserierna framförallt begåtts av manliga ungdomar från muslimska länder påstås ha mörkats, såväl av polis som av media.

      LÄS MER: Peter Settman har inget att skämmas för

Må vara hur som helst i dessa fall, frågan är större än så. Ska media när brott begås tala klartext om de skyldigas ursprung? Är det kränkande att till exempel tala om muslimska eller andra hederskulturer i samband med brott? Kan vi lita på att medier – även med gott uppsåt – inte förtiger viktiga pusselbitar i
gärningsbeskrivningar?

Det går naturligtvis inte att dra alla medier över en kam. Att det världen över finns statligt styrda medier som följer den politiska eller militära maktens anvisningar är väl känt. Putins regim i Ryssland beskylls ständigt för desinformation genom så kallade “trollfabriker” som pumpar ut nyheter som antingen är förskönande för den ryska regimen eller nedsvärtande för länderna i väst. Denna typ av desinformation har väl alltid funnits och finns i mer eller mindre förfinande former runt om i världen.

Men åter till Sverige. Om inte svenska media när det har betydelse för brottets art, till exempel “hedersrelaterat”, talar om hur detta verkligen har genomförts och om förövarnas bakgrund, flyttas diskussionen, spekulationerna, ryktena och anklagelserna till sociala medier. “Näthat” är ett begrepp som snabbt blivit en realitet.

      LÄS MER: Vem bär ansvar i sociala medier?

Om vi i framtiden i det nya informationssamhället skall kunna lita på våra medier, är det viktigt att dessa har en konsekvent linje när det gäller publicering av brottslingars etnicitet. Vilken policy man har i dessa frågor måste klart och tydligt redovisas och på ett trovärdigt sätt följas. Annars kommer misstron mot våra medier bli stor och den ibland vildsinta ryktesspridningen på nätet ta över nyhetsförmedling och debatt. Detta är inte till gagn för de invandrare som sköter sig oklanderligt. Detta gör de flesta som idag får lida för vad extremistgrupper ställer till med.

Anders Björck

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS