Läsarbrev: Visa barnen hur mycket de betyder för vårt samhälle

News55:s krönikör Kattis Ahlström har fått stor respons på sin senaste krönika om hur vuxenvärlden gång på gång sviker samhällets barn och unga.

News55

Annons

Annons

“Där, högst upp på taket på ett sju våningar högt hus står en smal gestalt, som ser ut att vara en pojke i tonåren, och balanserar längst ut på taknocken.

Ett barn som när som helst kan kasta sig ut från taket för att avsluta sitt liv. Och där nere på gatan står vuxna människor och filmar”, skriver Kattis Ahlström i sin senaste krönika som har fått stor respons från våra läsare.

Hélène Lagerlöf är en av många som har reagerat:

Tack Kattis, för att du förmedlar detta i din krönika!

Du sätter fingret och spotlight på flera oerhört viktiga aspekter och problem vi inte bara kan låta fortgå. Som forskare med fokus på barns utsatthet ser jag gång på gång hur vuxenvärlden på olika sätt sviker de barn och unga vi har såväl laglig som moralisk plikt att skydda.

Vuxenvärldens agerande sänder signaler till våra unga som jag tänker i vissa fall kan få katastrofala följder. En fråga som dröjer sig kvar hos mig är: hur många vuxna är medvetna om sitt agerande och konsekvenserna av det? En annan fråga som gnager i mig är: vad vi kan göra för att väcka medvetenheten kring detta innan fler barn blir svikna eller faller offer för vuxenvärldens beteende?

Gång på gång uppmärksammar jag och mina forskarkollegor hur barn far illa, men tyvärr känns det ibland som vi talar till döva öron. Visst kommer reaktioner om att det är fasansfullt och oacceptabelt, men tyvärr stannar det ofta vid just reaktionerna. Jag upplever ofta att de konkreta aktionerna lyser med sin frånvaro.

Kanske är det dags för någon form av gemensamt krafttag för våra barn och ungdomar? Nu i tider när världens barn uppmärksammas borde vi även lägga fokus på våra “egna” barn och ungdomar här på hemmaplan.

Lyft dem, stärk dem, omfamna dem och visa tydligt hur mycket de betyder i vårt samhälle.

Hélène Lagerlöf

Annons

Annons

Fil Dr/Socionom

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons