M: I Sverige ska det löna sig att arbeta och att ha arbetat

I Moderaternas vårmotion ingår satsningar för att sänka skatten för pensionärer samt göra det mer lönsamt för äldre medarbetare att fortsätta arbeta. I Sverige ska det både löna sig att arbeta och att ha arbetat, skriver Johan Forssell (M), Margareta Pålsson (M) och Lars-Arne Staxäng (M).

News55

Annons

Annons

Nyligen ordnade SPF Seniorerna en utmaning till riksdagspolitiker om att leva under en vecka som pensionär. Denna gång deltog Johan Forssell från vår sida och fick leva på mycket begränsade ekonomiska resurser. Veckan var utmanande och gav nyttiga insikter i hur en vardag med ibland tuffa prioriteringar många pensionärer lever med dagligen. Att behöva välja mellan att se Pettson & Findus med sitt barnbarn eller ha råd med sin egen middag är en prioritering som kan vara svår att föreställa sig såväl ekonomiskt som känslomässigt.

Så ska det inte vara. I Sverige ska det både löna sig att arbeta och att ha arbetat. Moderaterna tycker därför att det är viktigt att stärka ekonomin för pensionärer och för äldre medarbetare som fortsätter arbeta – alla de som gjort rätt för sig och varit med och byggt Sverige starkt. Skatten för pensionärer måste vara på rimliga nivåer, så att pensionen räcker till även för de med små marginaler. När ekonomin stärks ska pensionärer få ta del av det. Moderaterna har redan medverkat till sänkt skatt för pensionärer vid fem tillfällen för 16,45 miljarder sedan 2006 och i vårmotionen för 2017 föreslås nu ytterligare en sänkning.

Moderaterna föreslår:

  • Sänkt skatt för pensionärer. För att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för pensionärer med lägre inkomster ska skatten sänkas. Skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare tas bort för årsinkomster mellan 120 000 och 168 000 kronor. Skattesänkningen uppgår till upp till 2 500 kronor per år. För inkomster över 168 000 kronor och upp till cirka 360 000 kronor sker också en avtagande skattesänkning. Förslaget omfattar 1,45 miljoner pensionärer.
  • Sänkt skatt för erfarna medarbetare. Redan från 64 års ålder ska det vara lägre skatt för att jobba mer, i stället för från dagens 65 år. Det innebär att 70 000 64-åringar får sänkt skatt och att sysselsättningen ökar med mellan 1 000 till 4 000 personer.
  • Sänkta anställningskostnader för erfarna medarbetare. Vi vill sänka anställningskostnaden för erfarna medarbetare. Därför vill vi avskaffa den särskilda skatt på äldre anställda som regeringen införde 2016.

Det är viktigt att värna om pensionärerna och ta till vara på den kunskap och erfarenhet som våra medarbetare har. Det är därför viktigt med att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för pensionärer genom att sänkt skatt och genom att sänka anställningskostnaderna för våra erfarna medarbetare. I Sverige ska det både löna sig att arbeta och att ha arbetat.

Johan Forssell (M)
Moderaternas talesperson i sjukförsäkringsfrågor

Margareta Pålsson (M)
Ordförande, Moderata Seniorer

Lars-Arne Staxäng (M)

Annons

Annons

Ledamot i Pensionsgruppen

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons