M: Så ska vi ge äldre livskvalitén de förtjänar

STOCKHOLM 2016-10-27

De som har bidragit för att bygga upp vårt land ska ha det bra på äldre dagar. Det är en prioriterad riktning för oss, skriver Moderaternas näringspolitiske talesman Lars Hjälmered.

News55

Annons

Annons

Annons

Annons

Sverige står inför betydande utmaningar. I väntan på en ny regering har Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna tagit ansvar genom att föreslå en budget för 2019 som riksdagen nu röstat igenom.  Konsekvensen blir att alla som jobbar och alla pensionärer kommer att få sänkt skatt. Skatten på pension sänks mer än i regeringens förslag och nu kan pensionärer som byggt Sverige starkt få den skattesänkning de så väl förtjänar.

Vi gör också en satsning för att stärka RUT-avdraget. Vi vet att äldre är bland de flitigaste användarna av RUT-avdraget, men många äldre får också hjälp av anhöriga med sysslor i hemmet. För att möta de äldres utökade behov av hjälp i hemmet bör även ett mer generöst RUT-avdrag för äldre utredas.

Men som ett första steg i vår budget höjs först taket på RUT-avdraget till 50 000 kronor per år och per person, från dagens 25 000 kronor per år. Satsningen börjar gälla den 1 juli 2019 och sammanlagt satsar vi 50 miljoner kronor år 2019 för att höja taket. I samband med att antalet tjänster som omfattas av RUT-avdraget utökas bör nästa steg tas för att höja taket och då till en nivå på 75 000 kronor per år och person. Vi har sett att RUT-avdraget har varit väldigt positivt för väldigt många människor i Sverige. RUT har gjort svarta jobb vita, skatteintäkterna har ökat och medarbetarna i branschen har fått tryggare arbetsförhållanden. Det har skapats tiotusentals nya arbeten i branschen sedan dess införande.

Förra året använde nära 900 000 svenskar RUT-avdraget. För många svenska hushåll har det blivit vardag att få hjälp med städning och andra tjänster i hemmet. För småbarnsfamiljen innebär det att livspusslet blir lite lättare. För pensionären kan extra städhjälp vara ett sätt att hålla ordningen hemma när orken tryter. RUT höjer livskvaliteten men skapar också jobb.

Bland våra satsningar i nästa års budget finns en välfärdssatsning om fem miljarder kronor i tillskott till Sveriges kommuner och landsting. Därutöver en fördubblad kömiljard för att korta köer i vården. En stor primärvårdsreform påbörjas. Och en äldreboendemiljard avsätts per år för att fler boenden för äldre ska byggas. Det är också ett led i att uppnå en äldreboendegaranti där alla som är över 85 år och som är beviljade hemtjänst ska kunna erbjudas plats i ett anpassat boende.

De som har bidragit för att bygga upp vårt land ska ha det bra på äldre dagar. Det är en prioriterad riktning för oss.

 

Lars Hjälmered (M)

Ordförande i riksdagens Näringsutskottet och näringspolitisk talesperson

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons