Om förslaget om sänkt marginalskatt antas av riksdagen är det äldre höginkomsttagare som får allra störst skattesänkning.
Mest läst i kategorin
Regeringens motiv till förslaget om sänkt marginalskatt är att det stimulerar till arbete och utbildning, vilket i sin tur leder till ökad tillväxt, det skriver Dagens Industri.
Förslaget om skatteförändringar som regeringen presenterades förra veckan väntas sänka marginalskatten från 55 till 52 procent.
Konsekvenserna av den här skattesänkningen har finansdepartementet inte redovisat i detalj, men förra året skickade finansdepartementet ut en promemoria som beskrev utfallet av förslaget.
På grund av den höga inflationen valde dock finansminister Elisabeth Svantesson (M) då att ligga lågt med stimulanser och bordlade förslaget.
Från 100 till 3 000 kronor
Det nya förslaget som väntas i höstbudgeten på torsdag tros vara snarlikt men siffrorna kan ha justerats, bland annat på grund av förändringar beroende på ett högre prisbasbelopp.
Avtrappningen av jobbskatteavdraget vid högre inkomster ska tas bort, vid månadsinkomster över cirka 65 000 kronor har marginalskatten legat på drygt 55 procent, upp till den inkomsten har den legat på 52 procent.
Vid månadsinkomster på ungefär 67 000 kronor innebär reformen med sänkt marginalskatt en knapp hundralapp i månaden, därefter ökar skattesänkningen successivt och blir drygt 3 000 kronor i månaden vid årsinkomster på 2 miljoner kronor eller mer.
Närmare 6 000 kronor
Nästa år höjs jobbskatteavdraget för de flesta löntagare. Äldre löntagare som är över 67 år blir de största vinnarna när avtrappningen av jobbskatteavdraget försvinner, i alla fall enligt finansdepartementets promemoria från förra året.
För dessa löntagare kan skatten sänkas med upp mot 6 000 kronor i månaden om deras inkomster är riktigt höga, det skriver DI.
Pensionärer utlovas sänkt skatt nästa år
Regeringen vill sänka skatten för löntagare och pensionärer nästa år. Även ISK-sparare får lägre skatt.