News55

Almega: Därför går Sverige mot svår lågkonjunktur

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 24 mars 2023Publicerad: 24 mars 2023

Almega, som är en arbetsgivarorganisation för tjänsteföretag, bedömer att företag inom sektorn förbereder sig på att dra ned på personalstyrkan. Dessutom anser organisationen att det är ett faktum att Sverige går mot en mycket svår lågkonjunktur.

ANNONS
ANNONS

– De senaste månaderna har vår rådgivning i frågor rörande arbetsbrist ökat markant, ett tydligt tecken på att det planeras för neddragningar, säger Ann Öberg, vd på Almega.

Almega har totalt 11 000 bolag som medlemmar. Under de senaste fyra månaderna har antalet jourärenden rörande arbetsbrist ökat med 28 procent mätt som årstakt.

– Tidigare var det knappt vart tionde ärende som handlade om arbetsbrist – nu är det vart sjunde. Dessvärre tycks allt fler medlemsföretag förbereda sig på sämre tider och personalneddragningar. Sedan kan även nya las, som trädde i kraft 1 oktober, ha viss påverkan, säger Ann Öberg.

Almega menar att det är ett faktum att Sverige är på väg in i en mycket svår lågkonjunktur. Tjänsteföretagen väntas redovisa en negativ tillväxt under våren.

– Vi får tyvärr räkna med att jobb kommer att gå förlorade, hur många beror på hur lång och djup krisen blir. Det enskilt viktigaste i dagsläget är att få ner inflationen, och vi gör vårt yttersta för att hjälpa våra medlemmar genom en svår tid, säger Ann Öberg.

Text: Finwire

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS