News55

Arbetssökande vill inte flytta till jobb

Arbetssökande vid receptionen på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen har frågat hur många av de arbetssökande som kan tänka sig att flytta för att få jobb och det är inte många
Arbetsförmedlingen har frågat hur många av de arbetssökande som kan tänka sig att flytta för att få jobb och det är inte många. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 dec. 2024Publicerad: 09 dec. 2024

Regeringen vill ställa högre krav på arbetssökande varför Arbetsförmedlingen ska få dem att i högre grad söka jobb på annan ort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetslösheten stiger och enligt Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik, var 361 747 personer inskrivna arbetslösa i slutet av oktober 2024, vilket motsvarar 6,9 procent.

Det är drygt 27 000 personer fler än samma tid 2023. Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik för november publiceras den 12 december 2024.

“Antalet inskrivna arbetslösa har ökat successivt sedan sommaren 2023. Även om ökningen inte är på samma nivå som under exempelvis pandemin eller finanskrisen, är det tydligt att arbetsmarknaden är fortsatt försvagad”, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Enkätundersökning

Om det inte finns jobb att söka på hemorten måste en arbetssökande efter en tid bredda sitt arbetssökande och vara beredd att flytta för att få behålla sin arbetslöshetsersättning.

För att förbättra sin kunskap om de arbetssökande har Arbetsförmedlingen frågat arbetssökande om de kan tänka sig att flytta.

En enkät har skickats ut till 9 980 slumpmässigt utvalda personer som i slutet av april var inskrivna som öppet arbetslösa eller arbetslösa i program hos Arbetsförmedlingen.

ANNONS

Unga män

ANNONS

Totalt svarade 2 897 personer på enkäten och av dem uppgav cirka var fjärde, eller 26 procent, att de kan tänka sig att flytta för att få ett fast jobb.

De som är mest benägna att flytta är unga, ensamstående män utan barn. Unga utlandsfödda män är extra villiga att flytta, men svaren i undersökningen visar att den viljan avtar med åldern.

De som bor i en storstad är minst villiga att flytta, av dem säger sig endast drygt 20 procent vara villiga att flytta för att få ett jobb.

Bland personer som bor i mellanstora städer eller i glesbygd är 30 procent villiga att flytta för ett jobb på annan ort.

Familjesituationen

Den största orsaken till att 74 procent av de tillfrågade inte vill flytta är deras familjesituation och att de trivs där de bor.

Om deras partner också kan få jobb på den nya orten, om de får sina flyttkostnader betalda och möjlighet att testa att bo på den nya orten i några månader innan de bestämmer sig kan de som är motvilliga till att flytta ändra sig.

Många av dem som inte vill flytta kan tänka sig att jobba på distans eller pendla till jobb.

ANNONS

Experten: Arbetslöshet sänker pensionen

I september var arbetslösheten 7,9 procent och den förväntas nå 8,4 procent i år. Äldre arbetstagare drabbas särskilt hårt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]