News55

Claes Elfsberg och Ana Martinez: "Låt folk jobba så länge de vill!"

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 okt. 2015

Under Seniormässan pratade News55 idag med Ana Martinez och Claes Elfsberg om åldersdiskrimineringen i vårt land.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I veckan har det varit Seniormässa på Stockholmsmässan i Älvsjö där mängder av utställare medverkat från olika företag, föreningar och det offentliga. Även News55 har varit på plats och idag ledde Artur Ringart ett samtal om åldersdiskriminering med Ana Martinez och Claes Elfsberg från stora scenen.

I september intervjuades Claes Elfsberg i News55 och då uttalade han sig om att arbeta även efter 67: ”Jag tycker om att arbeta, jag har turen att inte vara kroppsligt utsliten och jag tror att arbetsgemenskapen är viktig för de flesta. Ett annat skäl är min fru som är nästa elva år yngre än jag. Jag ser inte precis framför mig hur jag bara skulle sitta där hemma och vänta på henne en massa år.”

På scenen utvecklade Claes sina tankar:

– Det måste finnas utrymme för att att de som vill jobba längre har möjighet att göra det. Samtidigt har jag respekt för att man i vissa yrken sliter ut sig och kanske till och med behöver pensionera sig tidigare. Men dagens pensionsåldersgränser är omoderna, de ligger på samma nivå som de gjorde på trettiotalet och sedan dess har massor hänt; folk blir äldre och är friska längre. Och idag har många jobb där man inte sliter ut sig på samma sätt som förr.

Ana Martinez höll med och betonade all den värdefulla kunskap som går förlorad i och med pensionering:

– All kunskap som de äldre har, var tar den vägen när de går i pension? Och det handlar så klart inte bara om folk som jobbar inom media. En sjuksköterska kan vara fysisk trött men inte för trött för att bli konsult och lära ut sina kunskaper. Varför ska vår erfarenhet inte vara delaktig i det samhälleliga samtalet?

      LÄS MER: Claes Elfsberg: “Att vi gamlingar behöver flytta på oss är en myt”

Claes Elfsberg har, som han själv kallar det ”löst ekvationen” genom att starta eget företag, men allra helst hade han velat fortsätta vara anställd.

ANNONS

– I Europa ser det ut ungefär som i Sverige men om man jämför med USA, åtminstone inom mitt yrke, får en arbetsgivare knappt fråga om ålder vid en anställningsintervju. Där är det vad man kan tänkas prestera som räknas.

Claes poängterade att många av de som är unga idag kommer att leva tills de blir 100, 110 år.

– Då är det fullkomligt orimligt att en framtida generation ska vara pensionerade i 40 år. Visst kan man ha ett kul pensionärsliv, men man kan ju inte vara ledig jämt. Och jag är övertygad om att jag inte är ensam om att känna att så länge jag kan göra nytta vill jag göra det. Man vill vara någon som man räknar med.

Artur tog upp det faktum att endast 2% av riksdagens ledamöter representerar landets 60+-generationer och frågade Ana Martinez och Claes Elfsberg om deras syn på detta. Båda vidhöll att det är dags för de politiska partierna att se till att höja andelen äldre ledamöter då många politiska beslut angår landets äldre direkt, att det är sådant som påverkar deras liv och som de ska vara med och betala för.

– Nu får jag ju inte vara politisk men det krävs någon form av revolution snart, sa Claes. De här årtalsgränserna är av ondo för människor. Vi sätter en stämpel på alla över en viss ålder, då är vi plötlsigt bara pensionärer oavsett var vi kommer ifrån. Alla blir plötsligt en grå massa där man slutar se oss som individer, en massa som alla väntar på ska flytta sig.

Ana Martinez avslutade:

– Fråga er själva ”Vad är jag bäst på?” och ”Vem vill jag ge det till?” Det är jätteviktigt att inte glömma det vi har, den kunskap vi bär på och det vi fortfarande kan erbjuda.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS