Pensionsåldern har höjts och kommer successivt fortsätta höjas eftersom vi lever allt längre, men vad är viktigt för att seniorer ska vilja jobba längre?
Mest läst i kategorin
Riktåldern för pension anpassas efter att vi lever längre, vilket innebär att vi behöver jobba längre, men vi har samtidigt en kultur där äldres kompetens och erfarenhet ofta förbises, det skriver Vetenskap & Hälsa.
Vad behövs?
Kerstin Nilsson ärprofessor i folkhälsovetenskap med inriktning epidemiologi och docent i arbetsvetenskap, vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet.
Hon har försökt ta reda på vad som är viktigt för att fler äldre ska vilja jobba längre genom att titta på 20 års forskning inom hållbart arbetsliv.
Hon har tittat på forskningen i modellen “Sustainable Working Life for All Ages”, eller AWAge-modellen som hon själv har tagit fram.
Modellen syftar till ett hållbart arbetsliv och består av nio delar som kan delas in i fyra områden: arbetsmiljöns hälsoeffekter, privatekonomi, stöd och gemensakap samt utförande av arbetsuppgifterna.
“De nio områdena påverkar varandra. Det är därför viktigt att arbeta med alla delarna inom en organisation. Det fungerar heller inte att vänta tills medarbetarna närmar sig pensionsåldern”, säger Kerstin Nilsson till Vetenskap & Hälsa.
Senaste nytt
Gemenskap och uppskattning
Det fins ingen lösning som passar alla utan ett helhetsperspektiv är det som är viktigt, men Kerstin Nilsson har i sina undersökningar sett att äldre tycker att trivseln på en arbetsplats är viktig för att de ska vilja jobba kvar länge.
Det är också viktigt att känna sig uppmärksammad för det man gör och betydelsefull, samt att få möjlighet att utvecklas och att arbetet är roligt.
När människor blir äldre är det också viktigt för hälsan med fysisk aktivitet, att kunna styra och korta ned sin arbetstid och att kunna återhämta sig.
“Vi vet att det blir allt viktigare att hålla sig fysiskt aktiv ju äldre man blir, och i undersökningar är det också något som äldre medarbetare brukar framhålla som viktigt för att må bra på jobbet”, säger Kerstin Nilsson till Vetenskap & Hälsa.
Ålderism
Både i samhället och på arbetsplatser finns det många fördomar som påverkar hur människor ser på äldre, exempelvis fördomen att de är trötta och har stagnerat i utvecklingen.
I Kerstin Nilssons studier ger både chefer och medarbetare uttryck för sådana fördomar, men en enkätstudie visade att från cirka 38 års ålder kände sig de flesta anställda yngre än de var.
Arbetsgivare satsar inte lika mycket på kompetensutveckling för äldre medarbetare och varför 50-plussare ratas vid rekryteringar.
“För att ändra på det behöver synen på äldre förändras. Till exempel skulle mentorsrollen kunna utvecklas mycket mer. I många fall är de äldre bärare av erfarenhet och kunskap, och vi har kunnat se att de bidrar med trygghet till arbetsplatsen och de yngre kollegorna”, säger Kerstin Nilsson till Vetenskap & Hälsa.
Så många anmäler åldersdiskriminering
Den mest utbredda åldersdiskrimineringen märks särskilt på arbetsmarknaden. Äldre ratas i samband med rekryteringar, vilket är ett samhällsproblem.
ANNONS