Att byta titel kan ge tusenlappar i plånboken, men ändå verkar många se sin jobbtitel som ett orubbligt faktum.
Mest läst i kategorin
Nio av tio akademiker svarar i en undersökning att de aldrig tagit upp titeln till förhandling med sin chef.
Det finns mycket att vinna och lite att förlora på att våga ta diskussionen, anser Caroline Lindeberg, förhandlare och löneexpert på fackförbundet bakom undersökningen Akavia. Men du ska göra det vid rätt tillfälle, är hennes råd.
Det värsta som kan hända är att de säger nej.
Enligt förbundets lönestatistik, baserad på cirka 44 000 medlemmar, är medianlönen i snitt 20 000 kronor högre per månad för exempelvis en ekonomichef än en ekonomiansvarig. Och nästan lika stor är skillnaden mellan en kommunikationschef och en kommunikationsansvarig, drygt 18 000 kronor i månaden.
Inte bara lönen
Men det handlar inte alls bara om lön. Om du senare ska byta jobb är titlarna i cv:t avgörande, eftersom arbetsgivare ofta använder sökmotorer för att hitta lämpliga kandidater. Rätt titel är ett måste för att bli sökbar till vissa tjänster.
En finare titel underlättar också i kommunikationen med aktörer utanför företaget, till exempel kunder, finansiella aktörer eller medier, framhåller Caroline Lindeberg.
Om du är på väg att få ett nytt jobb är det rätta tillfället att ta upp frågan i slutet av processen, när du har blivit erbjuden tjänsten.
“Då är det större sannolikhet att man kommer överens. De vill ha dig. Då kommer en liten makt tillbaka till den sökande”, säger Caroline Lindeberg.
Gyllene tillfälle
Vill du i ett senare skede ta upp titeln till förhandling är hennes råd att ta det i medarbetar- eller utvecklingssamtal. En pågående omorganisation kan också i vissa fall vara ett gyllene tillfälle.
Då kan man ha chansen att smyga in den här lilla förändringen och säga: ”När vi nu ändå förändrar här kanske vi kan passa på att tydliggöra min roll?”
Men hur många är egentligen feltitulerade? Det kan inte Caroline Lindeberg svara på, men hennes erfarenhet är att mindre bolag ofta tar in juniora medarbetare som får mer seniora arbetsuppgifter för att pressa ner lönen.