News55

Undvik fördomar mot äldre när du söker jobb

En anställningsintervju. Har du någonsin känt att du blivit bortvald i en rekryteringsprocess på grund av att du är äldre? Här är i så fall några tips
Har du någonsin känt att du blivit bortvald i en rekryteringsprocess på grund av att du är äldre? Här är i så fall några tips. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 juli 2024Publicerad: 02 juli 2024

Oavsett om du är äldre eller yngre finns det risk att din ålder någon gång under din karriär kommer användas mot dig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är antagligen många som någon gång känt att de inte är intressanta för jobb de sökt på grund av sin ålder.

“Någon gång i ditt liv kommer någon med beslutsfattande makt att bedöma dig efter din ålder, och du kommer att påverkas negativt”, säger Michael North till Microsoft.

Han är biträdande professor vid New York Universitys Stern School of Business i USA och har studerat ålderism på arbetsplatser. Han tycker att ålderism verkar vara den mest socialt accepterade fördomen.

Det är dock svårt att veta eller bevisa att ålder har spelat en roll i en anställningssprocess.

Vad kan du själv göra för att säkerställa att din ålder inte minskar dina chanser att få ditt nästa jobb? Här är några sätt att bekämpa åldersstigma när du söker jobb.

Betona din vilja att lära

Både äldre och yngre kandidater möter ett liknande stigma, idén att de har envisa krav eller inte vill förändras. Arbetsplatsexperter säger att du kan bekämpa det här genom att lyfta fram vad du gjort för att få ny kunskap och visa dig entusiastisk inför framtida lärande.

Äldre arbetstagare kanske vill visa att de kan hänga med i snabba miljöer och olika tekniska verktyg.

ANNONS

Teresa Freeman, en karriärcoach, som tidigare har arbetat som personalchef för företag som Amazon, Deloitte och PwC, säger att du ska visa din tekniska förmåga och användning av program som är relevanta för den roll du söker.

ANNONS

Tryck på erfarenhet

Alla år du jobbat kanske inte alltid är till din fördel, för många kan det signalera negativa stereotyper av äldre arbetstagare.

Aaron Wallen, lektor vid Columbia Universitys School of Professional Studies i New York, USA, menar att om du tar bort datum från jobb och examen på ditt cv kanske det inte bara hjälper dig att undvika det stigma en mänsklig granskare kan göra, utan också automatiska avslag från AI-granskare. 

Om ett system för artificiell intelligens har dragit slutsatsen att de mest framgångsrika kandidaterna vanligtvis är yngre än du, kan det vara ett sätt för dig att få med ditt cv i urvalet.

Håll dig till dina kunskaper och erfarenheter och om du saknar erfarenhet inom ett område kan du visa hur dina färdigheter kan överföras till det specifika jobb du söker. 

Var respektfull

Du kanske har flera årtionden av erfarenhet bakom dig, men som kandidat förväntas du lära dig om hur ett företag fungerar för närvarande. Det innebär enligt experter att du behöver visa respekt för företagets DNA.

ANNONS

Du som är äldre behöver visa ödmjukhet och att du tycker jobbet och företaget är spännande, det är energi som ofta förknippas med yngre arbetare.

Var noga med språket

Använd inte fraser och ord som kan framkalla åldersbaserade stereotyper.

Teresa Freeman säger att du ska undvika meningar som: “Du kanske inte kommer ihåg det här”, “Jag är gammal nog att vara din förälder” eller “Jag kanske daterar mig själv”, skriver Microsoft.

Äldre arbetstagare bör betona handlingsord samt lyfta fram sin energi och sin förmåga att förnya sig och hålla sig uppdaterad. Berätta hellre nya historier och om du använder en gammal, förklara hur den kan tillämpas på dagens arbete.

Social kompetens

Experter råder dig att använda varje intervju som en chans att bygga en relation eftersom relationer räcker långt.

En bra intervju kan ge kopplingar till andra möjligheter även om du inte får jobbet du intervjuas för.

ANNONS

Var självsäker

Det är enkelt att säga att du ska vara självsäker, men inte alltid lätt att leva upp till. När du söker eller intervjuas för ett jobb, visa självförtroende men var försiktig så att du inte framstår som kaxig.

“Det finns en fin linje mellan att kunna allt och att visa förtroende. Det är förmågan att visa intresse för den andra och vara autentisk”, säger Aaron Wallen till Microsoft.

Försök inte luras

En av de värsta sakerna du kan göra under din jobbjakt är att försöka vara någon du inte är. Använd inte gamla eller hårt redigerade fotografier på ditt cv.

Aaron Wallen menar att du som är äldre inte ska försöka framställa dig som yngre än du är.

Be om återkoppling

Be att få feedback från personer i olika åldrar och branscher under din ansökningsprocess.

ANNONS

Aaron Wallen tycker att du kan börja med att spela in dig själv när du svarar på frågor så att du kan se oavsiktliga saker du gör, dålig hållning, utfyllnadsord eller avsaknad av ögonkontakt. 

Be också gärna personer utanför din åldersgrupp ge dig feedback och granska ditt cv eller personliga brev.

Så många anmäler åldersdiskriminering

Den mest utbredda åldersdiskrimineringen märks särskilt på arbetsmarknaden. Äldre ratas i samband med rekryteringar, vilket är ett samhällsproblem.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS