Enligt ny forskning är yngre kvinnor mer benägna att drabbas av ålderism på arbetsplatsen än äldre kvinnor, men det kan bero på generationsskillnader.
Mest läst i kategorin
Vedertagen kunskap säger att äldre kvinnor har mest att kämpa med när det gäller ålderism, alltså fördomar eller orättvis behandling som baseras på ålder, det skriver CNBC.
Ny forskning från LeanIn och McKinsey & Co. tyder dock på att yngre kvinnor är mer benägna att utsättas för ålderism på arbetsplatsen än sina äldre kollegor.
Påverkat karriären negativt
Ålderism påverkar äldre anställda kvinnor och män i en ganska liknande takt.
Men kvinnor i 20- och 30-årsåldern rapporterar mycket högre grad av ålderism än äldre kvinnor och unga män.
Nästan hälften, 49 procent av kvinnorna i 20-årsåldern och 37 procent av kvinnorna i 30-årsåldern uppger att deras ålder har påverkat deras karriär negativt.
Det kan jämföras med att 24 procent av kvinnorna i 40-årsåldern och 29 procent av kvinnorna i 50-årsåldern uppger detsamma.
Senaste nytt
Skämtar om utseende
Kvinnor i 20- och 30-årsåldern är nästan dubbelt så benägna som unga män att få oönskade kommentarer om sin ålder från sina kollegor.
Det kan handla om att kollegor skämtar om deras utseende och bristande erfarenhet eller att yngre kvinnor utesluts från ledarskapsmöjligheter på grund av en tro på att det “inte är deras tur än”.
LeanIn och McKinsey fann att kvinnor fortfarande är mindre benägna än män att befordras till chefspositioner.
“Vi tenderar att befordra män baserat på deras potential, och kvinnor baserat på vad de redan har åstadkommit”, säger LeanIns medgrundare och vd Rachel Thomas till CNBC.
Kan bero på flera saker
Kvinnor kan stöta på ålderism vid varje punkt i sin karriär. Unga kvinnor kan möta hinder för befordran eftersom deras chefer ser dem som för oerfarna, medan kvinnor i medelåldern ofta anses ha för mycket vårdansvar.
Rachel Thomas påpekar att äldre kvinnor kanske rapporterar färre fall av ålderism på grund av att de har större erfarenhet, fler tjänsteår och större professionella nätverk, något som kan ge dem ett visst skydd mot dessa speciella fördomar.
Den högre andel åldersism som yngre kvinnor rapporterar kan delvis bero på generationsskillnader, det menar Emily Levine, vice vd för rekryterings- och rådgivningsföretaget Career Group Cos.
“Jag har märkt att yrkesverksamma i tidiga karriärer, i synnerhet Gen Z, är mycket ambitiösa och vill växa i sina karriärer mycket snabbare än sina föregångare, och det kan bidra till den här ökningen av åldersism bland yngre kvinnor. Om de avvisas från en möjlighet, kan de hänföra det till sin ålder istället för sina förmågor”, säger hon till CNBC.
Ålderism – den mest accepterade typen av fördom
För att kunna hantera övergrepp på äldre människor måste vi få ett slut på ålderismen, som är den mest tolererade formen av sociala fördomar.