Den allmänna pensionen har gradvis försvagats och mångas pension kommer nu bara upp i hälften av slutlönen. Pensionssystemet var menat att ge drygt 60 procent av slutlönen, men så är det inte, det rapporterar Senioren. Nya siffror från Folksam visar att en historisk bottennotering har nåtts bland yngre pensionärer som bara fått 44 procent av …
Liza di Paolo-Sandberg på SKPF Pensionärerna och Anna Eriksson på SPF Seniorerna ger tips till pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. En genomsnittlig allmän pension ligger 2 705 kronor under Konsumentverkets hushållsbudget för ett ensamhushåll, det skriver Nyheter24. SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna har nyligen gjort en medlemsundersökning som visar att sju …
Garantipensionen, grundskyddet i den allmänna pensionen, baseras på ditt civilstånd och påverkas negativt när en pensionär gifter sig. Garantipensionen fungerar som ett grundskydd, alltså ett slags bidrag från staten för dem som har låg pension, det skriver TV4. I dag får mer än varannan pensionär en del av sin pension från garantipensionen. Den allmänna pensionen …
Att ta ut sin pension är inte enbart ett ekonomiskt beslut, det är också en existentiell fråga om mening, samband och identitet. De flesta diskussioner om pension fokuserar på de ekonomiska aspekterna av att sluta jobba, de handlar om hur du ska spara tillräckligt till pensionen eller om hur du vet om du kommer få …
Han köpte en tomt där han tänkte bygga ett drömhem till sin pension, men en bedragare sålde i stället fastigheten. Business Insider berättar om det hjärtlösa fastighetsbedrägeriet där offret blev upplyst i ett brev om att marken var såld för 200 000 dollar, motsvarande drygt 2 miljoner kronor. Han gratulerades till försäljningen, men problemet var …
Generellt sett har inkomsterna för pensionärer varit mycket bättre än för yrkesarbetande den senaste 20-årsperioden, enligt ny rapport som väcker förvåning. “Siffran förvånade mig verkligen och den förvånar säkert många. Även om det finns enskilda individer som har det tufft så får det inte skymma att den generella utvecklingen är så positiv”, säger Lars Stjernkvist …
Med en kapad arbetsvecka till 35 timmar dröjer det flera år längre innan du får gå i pension, enligt nya beräkningar. Socialdemokraterna står bakom förslaget om en kortad arbetsvecka med bibehållen full lön. “Om lönen anpassas till de kortare arbetstimmarna kommer det att leda till lägre livsinkomster och minskade pensionsinbetalningar”, varnar Trifa Chireh, pensionsekonom på …
Varje år går flera tusen svenskar i pension och det finns flera viktiga saker att tänka på när det börjar bli dags för dig. Om du planerar att gå i pension innan gällande riktålder, som just nu är 67 år, är det bra att ha ett eget pensionssparande så att du får goda ekonomiska förutsättningar …
Precis som Sverige har Tyskland tvingats vidta åtgärder för att pensionspengarna i landets pensionssystem ska räcka till alla pensionärer som lever allt längre. Den tyska änkan Rosemarie Javitz, 81, jobbade tio år som sekreterare innan hon fick barn, senare i livet har hon haft lite extrajobb, det skriver Senioren. Hon var hemma med barnen under …
I går fick Pensionsmyndigheten en ny styrelse, i styrelsen finns nu bland annat kunskap om kapitalförvaltning och forskning inom åldrande. Pensionsmyndigheten fick på torsdagen en ny styrelse vars uppdrag sträcker sig från den 1 september 2024 till och med den 31 augusti 2027. “Pensionsmyndigheten får en ny styrelse vars samlade erfarenheter och djupa kunskaper inom …
Det är inte för sent att börja tänka smart kring din pension. Här är fem raka tips på hur du får pensionspengarna – dina framtida eller nuvarande – att växa. Nätmäklaren Avanza listar i sin blogg goda råd på hur du ökar din pension. Där utöver får de flesta tjänstepension. Om det inte är så …
I Finland bands pensionsåldern till medellivslängden för sju år sedan och nu tror unga där att de aldrig kommer kunna pensionera sig. De yngre generationerna i Finland oroar sig och tycker att det är orättvist att de ska tillbringa sina bästa år på jobbet, det rapporterar Svenska Yle. Pensionera sig vid 70 De ungas oro …
Över hela USA är miljontals amerikaner oroliga över att de inte kommer att ha tillräckligt för att kunna gå i pension. Vissa amerikaner ur generationen baby boomers, födda mellan 1945 och 1965, säger till Business Insider att de skulle behöva arbeta tills de är i 70- eller 80-årsåldern för att ha råd med sina dagliga …
En av tre som får restskatt är pensionärer. Så här många miljarder ska 65-plussarna nu betala in till staten, enligt Skatteverket. Hela 220 000 av totalt 650 000 svenskar som åkt på restskatt denna gång är över 65 år. Det betyder att var tredje som nu tvingas betala restskatt, eller kvarskatt som den också kallas, …
En civilingenjör som jobbat i 20 år förlorar 5 700 kronor i månaden om lönen är 61 000 kronor, visar ett exempel. Höginkomsttagare förlorar mest om arbetstiden kortas till fyra dagar i veckan. Civilingenjören i exemplet ovan är ett exempel på det om lönen minskar med 12,5 procent. Det konstaterar SPP som räknat på hur …
Explosionen av äldre är svår att tackla för Europa, men kanske kan Sveriges mer flexibla pensionssystem vara en framkomlig väg, enligt en analys. Europas demografiska utveckling är nedslående och en tickande bomb. En femtedel av EU:s befolkning är 65 år eller äldre – men värre blir det. År 2050 beräknas gruppen 65 år och äldre …
Det lönar sig att jobba efter pensionsålderns inträdde, det har sagts förut men kan behöva upprepas. “Om du jobbar ett år extra blir din pension 7 procent högre”, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör för Pensionsmyndigheten, till Dagens Industri, berättar Dagens PS. Det är obestridligt så att varje extra år av arbete efter pensionen ger klirr …
Enligt Skandia fortsätter kommunernas och regionernas pensionsskuld att öka och uppgår nu till över 50 000 kronor per invånare. Det är nästa generation som får betala den ökande pensionsskulden, som vid bokslutet 2023 uppgick till över 543 miljarder kronor, enligt Skandias beräkningar. De svenska kommunernas och regionernas pensionsskulder påverkar deras ekonomiska balans. “Värt att notera …
Lisa Speroni arbetade för USA:s statsmakt i 32 år och skulle få 90 procent av sin lön i pension om hon jobbade till 65, trots det slutade hon vid 55. Lisa Speroni var IT-projektledare på socialtjänstavdelningen i den amerikanska delstaten Kalifornien. Jobbet innebar att hon hade jour 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, …
När det avdragsgilla pensionssparandet avskaffades 2016 tog löneväxling till pensionen fart. Det här behöver du tänka på om du funderar på att löneväxla. Löneväxling är ett långsiktigt sparande som lämpar sig bäst för personer med hög inkomst, det skriver Dagens Nyheter som har gjort en genomgång om för- och nackdelar med att löneväxla. Inkomstgränsen Du …
Om du nyligen har blivit pensionär eller snart ska bli det kan det vara en god idé att se över dina försäkringar. Vilka försäkringar du ska ha som pensionär beror förstås på flera olika saker, men det finns några riktlinjer och fallgropar som kan vara bra att känna till, skriver Microsoft. Gustav Jonsson, jurist och …
Nya beräkningar visar att det inte kommer räcka att jobba ända fram till riktåldern, det kommer inte ge tillräckliga pensioner. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson menar att vårt pensionssystem har allvarliga problem, det skriver Senioren. Ett längre arbetsliv kommer inte räcka för att höja våra pensioner, dessutom kan man fråga sig hur många som kommer …
Från soliga stränder till charmiga städer – här är de 20 mest idealiska länderna att flytta till inför pensioneringen. Fler överväger att pensionera sig utomlands. Anledningarna är många men huvudsakligen handlar det om att sänka sina levnadskostnader, njuta av bättre väder och få uppleva en ny kultur, skriver Forbes. Men det kan vara svårt att …
Shauna Sharpes, 60 år, är en av många blivande pensionärer som oroar sig över sin framtid. I dag arbetar hon för en ideell minoritetsorganisation i västra Washington. Med låg inkomst och utan besparingar står inför en högst osäker framtid, liksom många andra. Trots att Shauna Sharpes odlar mycket av sin egen mat och lever sparsamt, …
Sedan 2022 har andelen fattigpensionärer minskat kraftigt och det beror bland annat på att inflationen har höjt garantipensionen. De senaste två årens inflation har gjort att pensionsförmåner som garantipensionen höjts dessutom infördes inkomstpensionstillägget hösten 2021, det skriver Dagens Nyheter. Det här gör att andelen fattigpensionärer har minskat från 15 till 7 procent sedan 2022. “När …
Hon är en av många fattigpensionärer som kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Efter en olycka för många år sedan kunde hon aldrig återvända till arbetslivet. Hon blev fattigpensionär och hennes liv fick en annan vändning än hon hade trott. Hon hade man och fyra barn, och arbetade flitigt som undersköterska. Livet tog …
Det är 261 000 svenskar som fortsätter jobba efter att de blivit pensionärer och det är inte bara mer pengar i plånboken som lockar. De som jobbar och tar ut pension samtidigt kallas numer för jobbonärer. I Sverige finns det över en kvarts miljon jobbonärer, de flesta är mellan 65 och 66 år och var …
Blackrocks vd och medgrundare Larry Fink varnar för utmaningarna med finansieringen av framtidens pensioner när människor lever allt längre. Från och med första kvartalet 2024 förvaltade den stora amerikanska fondförvaltaren Blackrock, enligt Statista, tillgångar värda totalt cirka 10,5 biljoner amerikanska dollar, nästan 111 biljoner kronor. Blackrock är en av de största ägarna på Stockholmsbörsen, kapitalförvaltningsbolaget …
Har du hög lön kan löneväxling vara ett alternativt pensionssparande, men är du medel- eller låginkomsttagare är det inget som rekommenderas. Om du väljer löneväxling för att stärka din pension måste din månadslön i år vara vara 51 250 kronor brutto efter löneväxlingen, detta enligt Min Pension. För att löneväxla kommer du överens med din …
Regeringens beslut att fastställa riktåldern för pension år 2030 till 67 är i linje med alla prognoser och innebär praktiskt sett ingen förändring. Från och med år 2026 kommer åldersgränserna i pensionssystemet kopplas till en riktålder för pension som är rörlig och kommer ändras i takt med att medellivslängden ökar. Riktåldern baseras på statistik om …
Pensionsmyndighetens nyutgivna rapport ger positiva besked åt gruppen låginkomsttagare som haft lägst lön under sina yrkesliv. Det visar på ett system som strävar efter att jämna ut skillnader mellan de lägsta och högsta pensionerna. Pensionsmyndigheten har nyligen släppt en rapport efter att ha granskat ersättningsnivåer för personer som fyllt 65 år när de fick sin …
Under många år har de äldsta kvinnorna haft den lägsta pensionen, men nu håller en ny grupp fattigpensionärer som är beroende av bidrag på att växa fram. Vårt pensionssystem bygger på en princip om livsinkomst och andelen pensionärer som behöver få en stor del skattefinansierat grundskydd i pensionen ökar, det skriver Tidningen Näringslivet. Våra nya …
Tjänstepensionen kan inte, som den allmänna pensionen, pausas eller delas upp, när du har valt start- och utbetalningstid kan det inte ändras. Men en förändring är på gång. Den bristande flexibiliteten i tjänstepensionen har kritiserats och nu lägger regeringen fram en proposition om flexiblare regler, det rapporterar Expressen. I dag gäller femårsregeln som innebär att …
Den sjunde AP-fonden har visat sig ge lite bättre avkastning är många andra privata fonder. Här är den stora anledningen: Fram till den 31 maj i år har AP7 Såfa gett en avkastning på 12,8 procent, medan genomsnittet för de privata fonderna ligger på 11,8 procent. Fem års sparande ger en avkastning på 89,9 procent …
Enligt en ny rapport har den allmänna pensionen nu nått historiskt låga nivåer med en genomsnittlig utbetalning på 44 procent av slutlönen. Det angivna målet är att den allmänna pensionen ska nå upp till 60 procent av slutlönen, men en ny rapport från Folksam visar att genomsnittet hamnar långt under det. Den genomsnittliga utbetalningen från …
Den allmänna pensionen fortsätter att sjunka vilket är bekymmersamt, speciellt för låginkomsttagare. I Folksams rapport 2024 meddelas att den allmänna pensionen nu är nere i endast 44 procent av slutlönen. Det är långt ifrån målet på 60 procent. För låginkomsttagare inom vården med en snittlön på 25 000 kronor innan skatt innebär den nuvarande procentsatsen …
Är du över 75 år och arbetande? Då kan du få pryda dig med titeln Supersenior. Allt fler pensionärer väljer att fortsätta arbeta, och leva en vardag som så kallade jobbonärer. För många seniorer kan arbetet vara en källa till social interaktion, en meningsfull sysselsättning och en möjlighet att fortsätta använda och utveckla sina färdigheter. …
Allt fler väljer att löneväxla, alltså byter ut en del av lönen mot pension. Men alla tjänar inte på det. En av tio som löneväxlar i dag – förlorar på det. Löneväxling innebär att arbetstagare får en del av sin bruttolön avsatt som tjänstepension, i stället för lön. Och efter att regeringen valde att inte …
En del oroas kanske inför pensionen och framför allt över vad de ska göra av all ledig tid. Här är tre blivande pensionärer som ser fram emot sina pensionärsliv. De uppskattar den nya friheten att kunna förfoga själv över sin tid. Med den nyvunna tiden är det samtidigt lättare att kunna göra saker man drömt …
Män tjänar ofta mer än kvinnor och det gör att kvinnor även får lägre pensioner, men flera miljarder av pensionspengar går från, främst, män till kvinnor. När vi arbetar tjänar vi ihop till vår allmänna pension, baserat på våra arbetsinkomster får vi pensionsrätter som blir till våra pensioner, en liten del hamnar också i premiepensionssystemet, …
Hör du till dem som vill gå i pension så tidigt som möjligt? Du är inte ensam om det. Så mycket som 44 procent hoppas kunna sluta jobba när de fyllt 65 eller helst tidigare. En undersökning som Kantar utfört på uppdrag av Folksam, avslöjar samtidigt att var fjärde person oroar sig över att inte …
Slå ihop några av de nuvarande AP-fonderna. Det föreslås i en ny utredning. “Systemet är stort och dyrare än nödvändigt. Vi ska skapa så goda förutsättningar som möjligt för bra pensioner”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman. De svenska AP-fonderna förvaltar cirka 2 000 miljarder kronor i det svenska pensionssystemet och kostar varje år 2 miljarder i …
Tjänstepensionen blir allt viktigare i det totala beloppet. Ett av de största avtalen inom tjänstepension är ITP som omfattar 2,7 miljoner privatanställda inom tjänstesektorn och 37 000 företag med kollektivavtal. En ny rapport har tagits fram av Collectum och arbetsmarknadens parter – PTK och Svenskt Näringsliv – som beskriver fördelarna med ITP. Enligt rapporten får …
Om alla jobbar mindre blir effekten att alla svenskar får lägre pension, dessutom riskerar det att påverka trygghetssystemen negativt, varnar experter. “Att uppehålla och öka ett högt arbetskraftsdeltagande är grunden för samtliga våra trygghetssystem”, säger pensionsexperten Ingvar Backle till Tidningen Näringsliv, TN. Sågar S-förslaget Bakgrunden till diskussionen är att Socialdemokraterna aviserat ett förslag om kortare …
Över hälften av kvinnorna tror att de måste jobba till minst 68 år ålder, bland männen är siffran också hög. Enligt en ny riksrepresentativ Sifo-undersökning som Kantar gjort på uppdrag av försäkringsbolaget Folksam tror 45 procent av männen att de måste arbeta till minst 68 års ålder. Fler kvinnor, 51 procent, anar samma sak och …
Har ni hört talas om “pig butchery” scam? Grisen ska äta sig trind innan den slaktas. I stället för grisar handlar den här typen av bedrägeri om personer som blir lurade på stora summor pengar innan de dumpas. Det är ett globalt problem som växer och hela ligor är involverade. Tänk dig att du har …
Den allmänna pensionen måste du ansöka om, men de flesta kollektivavtalade tjänstepensioner börjar betalas ut automatiskt vid en viss ålder. Det enklaste sättet att ansöka om din allmänna pension är att logga in på Pensionsmyndighetens webbplats och ansöka där, normalt tar handläggningstiden tre ånader så gör det i god tid, skriver Fredrik Rundkvist i Aftonbladet. …
Fondsparandet ökar stadigt över hela landet och det råder inga tvivel om att fonder anses vara en trygg och bra investering. Om man tittar på statistiken finns det inga stora demografiska skillnader i fondsparande, däremot märks skillnader mellan städer och landsbygd. Fondsparande har ökat i popularitet eftersom det är ett säkrare sparande än aktier och …
När vi har slutat jobba kan livet så klart se olika ut för olika människor, men de flesta vill gärna vara aktiva även när de har gått i pension. Margareta Ericsson, äldreombudsman i Stockholms stad, säger att det de flesta längtar efter när de går i pension är att få bestämma över sin egen tid, …
Sedan las höjde åldern för anställning jobbar fler 68-åringar, speciellt inom staten. Att vilja förlänga arbetslivet kan ha både sociala och ekonomiska förklaringar. Vi lever också längre och arbetar längre. Vi är också friskare. “Det vi ser är att anställda i åldern 67 år eller äldre har ökat rejält i och med att LAS-åldern har …
För 30 år sedan gjordes det gamla pensionssystemet med folkpension och allmän tilläggspension om. Har 55-plussare vunnit eller förlorat på det? Sommaren 1994 beslutade riksdagen om den nya pensionsreformen och det nya pensionssystemet ersatte efterhand det gamla, det skriver Expressen. Det gamla pensionssystemet bestod av folkpensionen som var lika för alla, och av allmän tilläggspension, …