News55

Björn Eriksson sågar lagförslag om kontanter

kontanter
Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson tycker att förslaget om kontanter som regeringens utredare aviserat är på tok för svagt och att det inte hjälper samhällets mest utsatta, däribland äldre, i någon större utsträckning. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Lagförslaget på kontanter som regeringens utredare planerar att lägga fram duger inte – det är för svagt, anser Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringens utredare om kontanter, Dennis Dioukarev (SD), har deklarerat att det lutar åt att utredningen föreslår att butiker och apotek ska tillhandahålla kontanter – att det ska omfatta “livsnödvändiga varor” som mat och medicin, vilket News55 har rapporterat om med hänvisning till DN.

Det är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte på långa vägar, anser Kontantupproret med Björn Eriksson i spetsen.

Slår mot äldre, socialt utsatta och funktionshindrade

Kontantupproret anser att begreppet “livsnödvändiga varor” är ett olyckligt sätt att snäva in lagkravet och att det drabbar människor som behöver använda kontanter.

“Regeringens utredare har arbetat snabbt och effektivt, men vi hade hoppats på förslag som gick längre. Att begränsa lagen till branscher och varor som behövs för att näringsmässigt klara livhanken innebär att stora grupper hamnar utanför. Många äldre, socialt utsatta och inte minst personer med funktionshinder behöver kunna använda kontanter. Ska de inte kunna handla kläder eller gå på ett café, vad blir det för slags liv?” undrar Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Alla kan hamna i en situation där beroendet av kontanter uppstår, påpekar Kontantupproret.

Varnar för tandlös lag om kontanter

“Det räcker med att bli bestulen på sin mobiltelefon och betalkortet så står du utan möjlighet att klara dig. Kontanterna är en viktig backup för både enskilda och för hela vårt samhälle. Att låta klädaffärer, restauranger, biografer, bussar och tåg få fortsätta porta människor för att de saknar digitala betalverktyg är inte ok. Blir det så måste vi tydligt protestera”, säger Björn Eriksson och varnar för att lagen om kontanter nu blir tandlös.

ANNONS

Det måste medföra konsekvenser när butiker och restauranger inte följer lagen, det får inte bli som “förbudet att gå mot röd gubbe”, betonar Kontantupproret.

Läs mer: Bankerna skyr kontanter – får rejäl avhyvling News55

Läs även: Larm om kontantlösa Sverige: Gör oss sårbara News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS