News55

Börsraset uteblev i veckan – "överreaktion"

Artikelbild
Jens Magnusson, chefsekonom på SEB. Arkivbild. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 aug. 2024Publicerad: 10 aug. 2024

Stockholmsbörsen avslutade veckan i grönt territorium trots den senaste tidens turbulens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Den stora nedgången framstår som en överreaktion”, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Börsens breda OMXS-index stängde på fredagen precis över stängningskursen i fredags för en vecka sedan, trots ett fall på 2,6 procent i måndags.

Bakom nedgångarna fanns oro för att den amerikanska ekonomin var på väg in i recession efter dystra jobbsiffror, men också oro för ett storkrig i Mellanöstern.

“Men rent makroekonomiskt hände inte så mycket att det motiverade de kraftiga börsreaktionerna. Vix-index (som mäter marknadsoron) hoppade upp till nivåer som vi egentligen bara har sett i samband med finanskriser och under pandemin. Det framstår väl lite som att reaktionen trots allt var överdriven”, säger Jens Magnusson.

Chans att stabiliseras

Marknadsaktörerna väntar nu på lugnande makroekonomiska signaler från främst USA för att börsen ska klättra tillbaka till nivåerna före raset.

“I början av veckan fick vi en sentimentindikator för USA som pekade på att ekonomin inte går så dåligt trots allt. Sådana signaler i kombination med försäkringar från amerikanska centralbanken att den kommer att sänka styrräntan i linje med marknadsförväntningarna, då tror jag att börsen har en bättre chans att stabiliseras”, säger Magnusson.

Kan skaka ytterligare

ANNONS

Om det i stället kommer indikationer på att den amerikanska inflationen går åt fel håll, eller att det verkar som att den amerikanska centralbanken inte är beredd att sänka styrräntan, kan börskurserna börja vända nedåt igen, fortsätter han.

Men just nu verkar inte centralbanken särskilt intresserad av att gå emot marknadsförväntningarna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS