Två av Sveriges största fastighetsbolag – Castellum och Kungsleden – går ihop i en jätteaffär och blir Sveriges fjärde största fastighetsbolag. I toppen hamnar två kvinnor.
Nu får bolagen tillsammans ett totalt börsvärde på nästan 160 miljarder kronor, inte långt från ettan, jätten Heimstaden, som är värt 179 miljarder.
När bolagen slås ihop får de också kvinnlig finanschef och kvinnlig vd – högst ovanligt bland börsbolagen. Kungsledens vd Biljana Pehrson och vice vd lva Sarby Westman föreslås få de posterna i det sammanslagna bolaget, som ska heta Castellum.
Vi söker både en vd och en finanschef så det är en ganska bra match för vår del eftersom vi blir utan till hösten, säger Castellums styrelseordförande Rutger Arnhult.
Accepterar
Castellum får Kungsledens nästan 300 fastigheter.
Den som äger aktier i Kungsleden får betalt i aktier i det nya, sammanslagna bolaget. Flera storägare i Kungsleden, däribland fastighetsprofilen Ilija Batljan, har sagt ja, och styrelsen i Kungsleden har rekommenderat aktieägarna att ta budet.
Affären är dock inte klar riktigt än. Även om storägarna – som har drygt en fjärdedel av aktierna – har sagt ja, måste 90 procent av aktieägarna godkänna för att samgåendet ska bli verklighet. Nu får alla aktieägare rösta. Avgörandet kan dröja ett par månader.
Ett konkurrerande bud skulle kunna vara ett hot mot affären, enligt Rutger Arnhult.
Men vi betalar ju ändå en premie. Jag har svårt att tro att någon tycker det är jätteroligt att betala jättemycket mer i premie. Men man vet aldrig, säger Rutger Arnhult.
Effektivitet
Båda bolagen är inriktade på kontor och affärslokaler. Sammantaget har de omkring 600 anställda.
Fastighetsbranschen har känts lite plottrig med många små bolag tidigare, så det här är ganska naturligt, säger Albin Sandberg, fastighetsanalytiker på Kepler Chevreux.
Det har varit mycket prat i branschen om olika tänkbara samgåenden ett tag, enligt honom.
Man behöver kanske inte ha två ekonomiavdelningar och två managementteam, det räcker med ett. Det man förlorar är kanske att man blir lite sämre på lokal kontakt när man blir större.
Ett större bolag kan sköta sina lån och placeringar billigare, anser han.
Det håller Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på banken SEB, med om.
Uppsidan för det finansiella är tydlig, ju större desto bättre, i princip. Man får till exempel större riskspridning i ett större bolag. Dessutom är fastighetsmarknaden glödhet, börsen älskar fastigheter, och även den här affären verkar tas emot positivt på börsen.
Esbjörn Lundevall är förbryllad och en aning skeptisk till aktiemarknadens kärlek. Börsen verkar reagera som om pandemin är över – trots att en stor, svår fråga för branschen är hur man ska se på arbete hemifrån, anser han. Mer arbete hemifrån skulle kunna ge motvind för fastighetsbolagens värderingar.
Jag tänker så här: Vad är det folk faktiskt vill? Resa vill folk, så flygandet kanske återgår till det normala. Men vill de jobba hemma? Om man utgår från att det personalen vill faktiskt får effekt, då tror jag inte att de flesta tycker att det är fantastiskt roligt att sitta på kontoret varenda dag, säger Esbjörn Lundevall.