En man skickade en julgåva till en behövande ukrainsk familj. Men Mjölby kommuns socialförvaltning tog pengarna.
Mest läst i kategorin
Enligt en insändare i lokaltidningen har Crister Stark i Mjölby skickat en gåvan till den ukrainska familjen i samma kommun. Detta för att underlätta ekonomiskt kring juletid för de behövande grannarna.
MISSA INTE: 460 eller 1 590 kronor – hur mycket mer pension får du nästa år?
“Kommunen la vantarna på pengarna”
“Kommunen la vantarna på pengarna. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att sådant kan ske i Sverige”, skriver Crister Stark i lokaltidningen Corren.
Jag tycker det är skamligt – julgåvor är nog inget som öses över utsatta invandrare, menar insändarskribenten.
Senaste nytt
Vad har hänt med Cristers julgåva?
Han blev väldigt upprörd över vad som hände härnäst.
Kommunen har nämligen försörjningsansvar för familjen, och betalar ut ett ekonomiskt bistånd.
När familjen fick gåvan så sänkte man månadsbeloppet till familjen med motsvarande summa.
“Jag tycker det är skamligt – julgåvor är nog inget som öses över utsatta invandrare. Så sensmoral är att skicka inga pengar till behövande, i alla fall inte över gängse betalningssystem”, säger Crister Stark.
Mjölby kommun svarar
Päivi Pannula är förvaltningschef omsorgs- och socialförvaltningen.
“Att ge en julgåva är en god gärning, men när man ger den i form av pengar räknas det som en inkomst, även om jag förstår din tanke om att ge en julgåva”, säger hon till tidningen.
Den enskilde har i första hand ett eget ansvar att utnyttja alla de möjligheter som står till buds innan bistånd kan beviljas.
“Det innebär att alla inkomster tas med vid beräkning av det ekonomiska bistånd som utbetalas till den enskilde, även pengar i form av julgåva. Det betyder att det ekonomiska biståndet i fall liknande det som du tar upp i din insändare påverkas”, säger Päivi Pannula.
Läs mer om ekonomi:
Kan inte någon rädda Sveriges döende kontanter?
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.