News55

Därför bör du inspireras av Ove Sundberg från Solsidan

Därför bör du inspireras av Ove Sundberg från Solsidan
Henrik Dorsins karaktär Ove Sundberg i Solsidan är snål som få.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 29 feb. 2024

Snåljåpar finns i de flesta bekantskapskretsar, kanske känner du igen någon lite som Henrik Dorsins karaktär Ove Sundberg i Solsidan på TV4. Men det är ett trendskifte i vår attityd till snåla människor, visar en ny undersökning.

ANNONS
ANNONS

Att vara överdrivet snål är något som ansetts som lite skamset och pinsamt, särskilt när dragen kommer fram tillsammans med andra. Det sägs finnas en Ove Sundberg i varje socialt sammanhang – Henrik Dorsins karaktär i Solsidan, som är oblygt snål i de flesta situationer.

Men kanske är karaktärsdraget att vara snåljåp på väg att få en revansch. För i bistra tider tycks det mer accepterat att vara snål. Att det rent av är smart att vända på slantarna.

– Det skedde ett stort trendskifte hösten 2022, säger Günther Mårder, ofta kallad Sveriges snålaste man, till Expressen.

Så svarade svenskarna

– Jag kan tycka att vara ekonomisk är att vara smart, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-Banken och fortsätter:

– Jag tror att ju tuffare vi har det, desto större är acceptansen för att man har mindre pengar att röra sig med. Och därmed också att det blir mer okej att vara lite snål.

Detta framkommer också i undersökningen “Pengakollen” som ICA-banken gör regelbundet med hjälp av Verian, före detta Kantar Public. I den senaste undersökningen svarade 70 procent av de tillfrågade, som representerar ett tvärsnitt av befolkningen, att de inte stör sig på snåla vänner.

ANNONS

Snål eller ekonomisk

ANNONS

Samtidigt brukar man skilja på att vara snål och att vara ekonomisk.

– En sparsam person är ofta mån om att sköta sin privatekonomi och drar ned på utgifterna. Snålhet kanske är mer när det drabbar andra eller omgivningen. Det är mer kopplat till själva beteendet, säger Magnus Hjelmér till Expressen.

Därför bör du inspireras av Ove Sundberg från Solsidan
Günther Mårder går under namnet Sveriges snålaste man men vill hellre kallas Sveriges mest ekonomiska mångmiljonär. Foto: TT


Günther Mårder kallas för Sveriges snålaste man på grund av sin sparsamhet, men han värjer sig för epitetet.

– Begreppet snål inbegriper något negativt eftersom det anspelar på att den snåle har ett beteende som drabbar människorna runtomkring. Jag vill aldrig att någon runt mig ska känna att de drabbas negativt av min ekonomiska livsstil. Jag kallar mig hellre Sveriges mest ekonomiska mångmiljonär, säger Günther Mårder.

Han tycker att det rent allmän har blivit en mer positiv inställning till sparsamhet, och det har kommit i takt med tuffare ekonomiska tider för hushållen.

– Sedan dess har intresset för sparande och förändrade livsvanor ökat markant, och med det även acceptansen för en enklare livsstil.

Läs mer:

ANNONS

Här är expertens fyra tips för en bra ekonomi 2024

Så många svenskar är missnöjda med sitt sparande

Svenskarna håller hårt i plånboken – men det här snålar vi inte på

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS