News55

Expert till News55: Nu blir ditt bolån billigare

Dagens besked från Riksbanken påverkar din boränta. Till vänster, Riksbankens chef Erik Thedéen. Till höger, Robert Boije, chefsekonom på SBAB .
Dagens besked från Riksbanken påverkar din boränta. Till vänster, Riksbankens chef Erik Thedéen. (Foto: Fredrik Sandberg/TT) Till höger, Robert Boije, chefsekonom på SBAB. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 nov. 2024Publicerad: 07 nov. 2024

Riksbanken dubbelsänker styrräntan, det innebär att många kommer få lägre kostnader på sina bolån, det konstaterar en expert som News55 kontaktat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag sänker Riksbanken styrräntan med 0,50 procentenheter, till 2,75 procent. Det är den största räntesänkningen på hela tio år.

När räntan sänks så mycket medför det att bankerna också sänker sina rörliga boräntor och för ett lån på tre miljoner innebär det en sänkning av räntekostnaden med 1 250 kronor i månaden innan ränteavdrag och cirka 900 kronor med skatteeffekten inräknad.

De flesta väljer tremånadersränta

För alla med rörlig boränta kommer räntesänkningen märkas nästan direkt och enligt Robert Boije, chefsekonom på statliga banken SBAB väljer de flesta nya låntagare rörlig tremånadersränta.

“Sett över lång tid bör man förvänta sig att det blir billigast med rörlig ränta. Om man av något skäl vill binda räntan, så är min bedömning att det just nu är större sannolikhet att de lite längre bundna bolåneräntorna snarare går upp än ned framöver. Men … det är inte hugget i sten”, skriver Robert Boije i ett mejl till News55.

Han tillägger att huruvida du ska binda din boränta eller inte beror på flera olika saker.

“Det beror på vilken ekonomi man har för att kunna klara kraftigt varierande räntor, hur man ser på risken att behöva betala ränteskillnadsersättning till banken om lånet behöver lösas i förtid och hur viktigt det är för en med en förutsägbar ränteutgift varje månad”, skriver Robert Boije.

ANNONS

Donald Trumps påverkan på bolån

ANNONS

Nästa år väntar vi oss fler räntesänkningar eftersom inflationen väntas minska ytterligare och personer med höga bolån kan vänta sig ytterligare någon tusenlapp i lägre räntekostnader.

Det finns dock reservationer för ränteprognoserna framöver, Donald Trumps vinst i USA:s val kan driva upp de längre obligationsräntorna.

“USA har stora problem med underskott i de offentliga finanserna och ökande statskuld. Får Trump igenom sin politik väntas underskotten och statskulden öka ytterligare, vilket troligen driver upp riskpremierna på amerikanska statsobligationer. Det i sin tur drar upp de amerikanska långräntorna, vilket i sin tur även kan dra upp de globala långräntorna och även de svenska i viss utsträckning”, förklarar Robert Boije för News55.

Får effekt på kronan och inflationen

Dessutom bedöms inflationen öka av den politik Donald Trump har sagt att han kommer driva. Det handlar om flera olika saker.

“Handelstullar mot omvärlden drar upp priserna i USA, liksom kraftiga skattesänkningar. Om dessutom hundratusentals papperslösa migrantarbetare deporteras blir det arbetskraftsbrist i vissa sektorer, inte minst inom jordbrukssektorn, vilket lär leda till ökade löner som också spär på inflationen”, förklarar Robert Boije.

Han säger till TT i Tidningen Näringslivet att högre inflation påverkar USA:s centralbanks räntebana, vilket i sin tur smittar till Europa.

Danske Banks analytiker Maria Landeborn menar att Inflationen kommer bli en fråga igen under 2025.

ANNONS

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson menar att den svenska kronan kommer fortsätta försvagas i spåren av Donald Trumps valvinst, vilket är dåliga nyheter för svenskar som vill ha lägre ränta.

Största sänkningen av räntan på tio år – experten: “Klokt av Riksbanken”

Riksbankens penningpolitiska besked på torsdagsmorgonen sänker styrräntan med 50 punkter till 2,75 procent. E55 har intervjuat sparekonomen Frida Bratt om det historiska beslutet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]