News55

Efter vårdstrejken: Facket begär miljonskadestånd

Artikelbild
Vårdkonflikten kan ge stora ekonomiska konsekvenser för regionerna. Arkivbild. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 02 juli 2024Publicerad: 02 juli 2024

Vårdförbundet har begärt skadestånd på minst 150 miljoner kronor eftersom de anser att skyddsarbete har används felaktigt av regionerna under strejken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver tidningen Dagens Samhälle.

Om övertidsarbete krävdes under tiden som Vårdförbundets övertidsblockad och strejk pågick så hade arbetsgivaren möjlighet att beordra skyddsarbete. Det skulle gälla akuta situationer, exempelvis att avsluta en operation.

Men enligt Vårdförbundet använde regionerna möjligheten även vid andra tillfällen.

Det har resulterat i att ungefär 2 000 tvister har uppstått runt om i landet, enligt Dagens Samhälle. Totalt berörs 12 regioner, och flest tvister är det i Dalarna, där drygt 300 tvisteframställningar har gjorts.

Vårdförbundet har begärt ett skadestånd på 70 000 kronor per medlem och tillfälle, samt ytterligare 70 000 kronor om facket anser att arbetsgivaren har åsidosatt sin plikt att förhandla om varje beslut om skyddsarbete.

Totalt landar skadeståndet på minst 150 miljoner kronor.

Tidningen skriver även att fack och arbetsgivare måste komma överens kring tvisterna i lokala förhandlingar inom fyra månader. Annars kan de skickas vidare till centrala förhandlingar och därefter kan de bli fall för Arbetsdomstolen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS